Mituri despre animale in care inca mai crezi
Mitul 1: cainii vad doar in alb si negru
Daca ai crezut in acest mit despre caini pana acum, afla ca te-ai inselat. Patrupedele canine pot sa vada si alte culori, insa nu la fel de multe ca oamenii.
Mitul 2: Taurii ataca atunci cand vad rosu in fata ochilor
Unul dintre cele mai populare mituri despre animale il reprezinta cel conform caruia taurii se infurie si ataca atunci cand vad rosu in fata ochilor. De altfel, chiar exista expresii de acest tip, cum ar fi: “s-a suparat de parca ar fi vazut rosu in fata ochilor.” Adevarul este ca aceste animale se infurie mai degraba din cauza miscarilor din fata lor. Cu cat agiti mai mult un obiect, cu atat vor fi tentate sa reactioneze, mai ales daca sunt deja iritate.
Mitul 3: Strutii isi baga capul in nisip
Poate ca strutii nu se numara printre cele mai inteligente vietuitoare de pe pamant, dar cu siguranta stiu ca trebuie sa fuga atunci cand se apropie pericolul. Prin urmare, faptul ca isi baga capul in nisip atunci cand se tem de ceva este doar un mit amuzant, nimic mai mult.
Mitul 4: Iti vor aparea negi daca pui mana pe o broasca
Cu siguranta acesta se numara printre miturile despre animale asupra caruia ai fost atentionat inca din copilarie. Exista superstitia conform careia nu trebuia sa atingi o broasca pentru ca ti-ar fi aparut instant, ca din senin, negi in locul respectiv. Daca chiar iti doresti sa pui mana pe o broasca, poti sa o faci linistit pentru ca nu se va intampla nimic de acest fel.
Mitul 5: Cameleonii isi schimba culoarea astfel incat sa se integreze intr-un mediu
Cameleonii sunt populari pentru faptul ca isi pot schimba culoarea pielii. Daca pana acum se credea ca aceste animale apeleaza la aceasta conditie pentru a se camufla mai usor intr-un mediu, cercetari recente au scos la iveala faptul ca modificarea are loc in functie de starea lor. Spre exemplu, atunci cand incearca sa impresioneze o femela ori cand se enerveaza pentru ca trebuie sa poarte o lupta pentru un adversar. Schimbarea se petrece datorita unor nanocristale aflate sub pielea lor.
Mitul 6: Balena albastra poate sa inghita o masina intreaga
Desi balena albastra este un mamifer cu o lungime de 30 de metri si cu o masa corporala de peste 170 de tone, aceasta chiar nu poate sa inghita o masina intreaga, asa cum spun miturile despre animale. Cercetatorii declara ca cel mai mare lucru pe care il poate inghiti este un… grapefruit. Surprinzator, nu?
Mitul 7: Cartitele sunt oarbe
Cu siguranta ti-a parut cel putin o data rau pentru bietele cartite, atunci cand te gandeai ca sunt oarbe si ca nu se pot bucura de toata frumusetea care ne inconjoara. Ei bine, alungam misterul si iti dezvaluim ca aceste animale pot sa vada, dar nu au foarte dezvoltat acest simt.
Mitul 8: Soarecii iubesc branza
Inca din copilarie ai vazut desene animate in care vedeai cat de innebuniti sunt soarecii dupa branza. Adevarul este ca aceasta nu este decat o alta informatie de pe lista miturilor despre animale. Branza chiar nu se numara printre preferintele soarecilor. Bineinteles, daca o vor gasi in calea lor, o vor degusta in lipsa de altceva mai apetisant.
Mitul 9: Pestii sunt muti
Multi oameni cred ca pestii sunt muti si ca acestia nu pot sa comunice nici macar intre ei. Dar cercetatorii ne marturisesc ca aceste vietuitoare comunica prin tot felul de semne: pocnituri, tiuituri, mormaieli si altele (in functie de specie).
Mitul 10: Animalele hiberneaza iarna din cauza frigului
Probabil ca le-ai invidiat de multe ori pe animalele care isi permit sa hiberneze iarna. Daca te gandeai pana acum ca acesta este modul lor de a se feri de temperaturile scazute, afla ca de fapt lipsa de mancare este vinovatul in acest caz. Pe timpul iernii, acestea nu isi mai pot procura hrana necesara.
Tu ai crezut vreodata aceste mituri despre animale? Mai cunosti si altele?
Foto: pexels.com
Comentarii