Menstruatia inseamna o sangerare, lunara, care tine de la 3 pana la 8 zile, in functie de fiecare persoana, si nu trebuie sa fie o rusine pentru fetele tinere. In anumite culturi, din pacate, nu se discuta deschis despre acest lucru sau o mare parte din reprezentantele sexului feminim sunt dezinformate.
Asa ca au aparut foarte multe mituri despre menstruatie. In continuare le vom prezenta pe cele mai vehiculate.
1. MENSTRUATIA ITI DA STARI PROASTE
Menstruatia este diferita pentru fiecare persoana in parte. Nu toata lumea are stari proaste sau schimbari de comportament in aceasta perioada. Asa ca daca ti s-a intamplat sa ai o zi neplacuta chiar in timpul ciclului menstrual, nu te grabi sa „arunci” vina pe menstruatie. S-ar putea doar sa fie o coincidenta!
2. MENSTRUATIA INSEAMNA CA ESTI PREGATITA SA AI O SARCINA
Asa cum mentionam la inceputul articolului, menstruatia este semnul organismului ca esti fertila si ca ai putea sa ramai insarcinata, insa acest lucru nu inseamna ca esti pregatita sa ai un copil. In general, menstruatia apare la varste destul de mici, la inceputul pubertatii, cand fetele nu pot suporta incarcatura emotionala si fizica care vine odata cu o sarcina.
3. MENSTRUATIA IMPUNE RESTRICTII ALIMENTARE
Un alt mit pe care trebuie sa il inlaturam si sa explicam de ce nu este adevarat este urmatorul: menstruatia impune restrictii alimentare. In timpul ciclului ai voie sa consumi orice fel de produse doresti. Nu exista, din punct de vedere medical, nicio restrictie.
4. NU AI VOIE SA FACI SPORT CAND ESTI LA MENSTRUATIE
Din pacate, foarte multe fete tind sa se fereasca de sport si chiar sa nu faca niciun fel de miscare, pentru ca au auzit, in popor, ca atunci cand esti la menstruatie nu ai voie sa faci exercitii fizice. Acest lucru trebuie demontat. Singurul lucru care te-ar putea impiedica sa nu faci sport este durerea din aceasta perioada. Daca te simti bine si esti apta sa mergi la sala, poti sa o faci fara nicio grija.
Menstruatia este un proces cat se poate de firesc si nu trebuie sa ne impuna limite. Incearca sa nu mai crezi tot ceea ce auzi si sa te informezi cu privire la subiectele despre care nu stii foarte multe lucruri.