Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti dai seama daca este vorba despre o simpla raceala sau o gripa. Daca raceala poate fi provocata de aproximativ 200 de virusuri, care nu pun insa viata in pericol, gripa este provocata de unul singur, insa organismul poate fi sever afectat de aceasta, motiv pentru care, in cazul celor predispusi, se pune si problema vaccinarii.
Ceea ce trebuie sa faci apoi este sa te tratezi, insa, se spune ca cel mai bun tratament este preventia. Cum poti face sa eviti sa te imbolnavesti? E simplu, te informezi din surse sigure, pentru ca in popor circula tot felul de informatii mai mult sau mai putin adevarate. Unele dintre cele mai cunoscute mituri sunt urmatoarele:
Supa de pui
Un bol de supa te poate ajuta intr-adevar sa lupti impotriva racelii. Unele cercetari sustin faptul ca supa poate fi buna in ameliorarea inflamatiei, insa, de fapt, si ceaiul sau alte lichide calde ofera o stare temporara de bine.
In cazul racelii, este mai degraba important sa consumi cat mai multa apa, pentru ca aceasta ajuta la eliminarea infectiei din organism si la eliberarea sinusurilor si a cailor respiratorii.
Iesitul afara cu parul ud
Asa cum a fost amintit anterior, si raceala si gripa sunt provocate de virusuri, astfel ca iesitul cu parul ud nu poate declansa aparitia acestor afectiuni.
Cu toate acestea, imbracatul neadecvat sau dieta saraca in vitamine, pot contribui la slabirea sistemului imunitar, si asa serios incercat de prezenta virusului. De aceea se intampla ca simptomele sa se agraveze pe fondul iesitului afara cu parul ud sa a mancatului inghetata iarna, insa nu ele in sine declanseaza boala.
Raceala se poate transforma in gripa
Se spune ca netratata, raceala se poate agrava si chiar transforma in gripa. Este o parere gresita, iar raspunsul este dat de faptul ca virusurile responsabile pentru cele doua tipuri de afectiuni sunt diferite, chiar daca ambele actioneaza la nivelul aparatului respirator.
Gripa are o simptomatologie severa, cu dureri in tot corpul, stare de oboseala accentuata si febra, pe cand raceala se caracterizeaza mai mult prin nas infundat.
Trebuie sa eviti activitatea fizica
Din contra, cu cat faci mai multa activitate fizica atunci cand esti racit, cu atat mai bine. Trebuie insa sa te asiguri ca, daca mergi la sala, iti igienizezi aparatele si te speli des pe maini, pentru a nu transmite mai departe germenii. Daca nu te simti in stare sa faci sport, nu trebuie sa fortezi nota. E important sa iti asculti organismul pentru ca el stie cel mai bine de ce are nevoie. Poti face cateva miscari acasa, pentru a de dezmorti.
Trebuie sa pui mana la gura cand stranuti
Nimic mai gresit. Punand mana la gura, blochezi partial transmiterea virusului catre ceilalti, insa daca dupa ce stranuti, pui mana pe bara in tramvai sau pe orice alt obiect folosit apoi de altcineva, gestul tau e in zadar. Cand iti vine sa stranuti, in loc sa folosesti palmele, este indicat sa folosesti bratul pentru a ii proteja pe ceilalti.