Exista cafeina in ceai?
Da, exista diverse cantitati de cafeina in anumite tipuri de ceai, dar concentratia difera semnificativ.
Totusi, continutul de cafeina din ceai este mai mic decat cel din cafea, motiv pentru care ceaiul este considerat adesea ca optiunea cu cafeina redusa, ce ofera un mic impuls de energie.
Continutul de cafeina in diferite tipuri de ceai
In functie de tipul de ceai pe care il bei, exista diferite cantitati de cafeina, tinand cont de baza duratei de pregatire a frunzelor si a modului in care frunzele sunt tratate sau uscate inainte de a fi utilizate intr-o bautura.
Ceai verde: 36 miligrame/cana
Ceai negru: 110 miligrame/cana
Ceai alb: 25 miligrame/cana
Ceai Oolong: 20-55 miligrame/cana
Ceai Mate: 85 miligrame/cana
Ceai Earl Gray: 40 miligrame/cana
Ceai Chai: 40 miligrame/cana
Ceai Jasmine: 25-30 miligrame/cana
Continutul de cafea in diferite tipuri de cafea
Desi exista tipuri de cafea mai putine decat sortimentele de ceai, exista inca o variatie a continutului de cafeina, atat in prepararea cafelei, cat si in cultivarea boabelor de cafea.
Unele boabe de cafea vor fi mai mult sau mai putine prajite, afectand astfel impactul cafeinei la fiecare lingura de cafea macinata.
Cafea neagra in stare bruta: 100 miligrame/cana
Cafea Espresso: 64 miligrame/cana
Cafea decofeinizata: 8-29 miligrame/cana
Care este mai sanatoasa?
Exista atat beneficii, cat si riscuri in ce priveste consumul de ceai si cafea, dar sunt greu de comparat in mod direct. In general, ceaiul este mai sanatos decat cafeaua, dar amandoua ofera anumite beneficii.
Cafea
Cu o cantitate semnificativa de cafeina, aceasta bautura este folosita in mod obisnuit ca stimulant pentru cresterea nivelului de energie.
Cafeina poate reduce inflamatia vaselor de sange, ajutand la functiile respiratorii, precum si la prevenirea durerilor de cap sau a migrenelor.
Beneficiile cafelei provin in principal din continutul de cafeina, astfel incat atunci cand consumi cafeina in exces, pot exista efecte secundare in sistemul nervos, inclusiv: anxietate si stres gastrointestinal.
Ceai
Ceaiul ofera un impuls energetic similar ca cel al cafelei, dar contine mai putina cafeina.
Ceaiul este, de asemenea, apreciat pentru cantitatea de antioxidanti, ce sprijina sanatatea generala, cum ar fi: compusii polifenolici si catechinele. Aceste substante nutritive fac din ceai o bautura mai sanatoasa si mai eficienta decat cafeaua.
>> Daca ti-a placut articolul, iti recomandam - Ceaiul de lamaie si beneficiile sale pentru organism
Sursa foto: pexels.com