In timp ce unele persoane se confrunta cu aciditatea gastrica ocazional, aparuta in urma unor mese copioase, alte persoane o resimt aproape zilnic, fapt ce aduce disconfort si chiar anxietate.
Afla in continuare care sunt cauzele aciditatii gastrice si incearca sa eviti aceste situatii pe viitor.
5 motive pentru care suferi de aciditate gastrica
Consumi alimente care iti irita stomacul
Exista mai multe alimente care pot creste cantitatea de acid clorhidric din stomac, fapt ce duce la aparitia aciditatii gastrice. Daca suferi de aciditate gastrica, redu consumul de rosii, sos de rosii, ketchup, citrice, usturoi, otet, cafea, alcool, menta, mustar, piper, alimente prajite si bauturi carbogazoase.
Treci printr-o perioada stresanta
Stresul poate afecta sistemul gastrointestinal in multe moduri. Spre exemplu, poate schimba modul prin care este digerata mancarea, influentand negativ activitatea stomacului si a intestinelor. In consecinta, apare aciditatea gastrica si arsurile.
Esti supraponderal sau obez
Persoanele care sufera de supraponderabilitate sau obezitate se confrunta mai des cu hiperaciditate gastrica si cu simptomele asociate acesteia. acest lucru se intampla din cauza presiunii crescute asupra stomacului care, dupa fiecare masa, poate forta deschiderea valvei ce face legatura intre stomac si esofag. Daca vei reveni la o greutate normala, vei scapa si de simptomele neplacute ale aciditatii gastrice.
Ai parte de mese copioase sau mananci prea repede
Cand mananci prea mult sau prea repede, stomacul tau este pus in situatia de a digera mai multe alimente deodata, ceea ce il forteaza sa produca mai mult acid gastric decat ar avea nevoie in mod normal. Excesul de acid gastric va urca spre esofag, cauzand in cele din urma aciditate gastrica si arsuri. In plus, este foarte posibil sa te confrunti si cu o indigestie, insotita de gaze si balonare.
Mananci inainte de somn
Stomacul are nevoie de cel putin 3 ore pentru a se goli, ceea ce inseamna ca daca te vei pune la somn imediat dupa masa, vei avea burta plina. atunci cand stai in pozitia culcat cu stomacul plin, se poate intampla ca acidul din stomac sa se scurga in esofag, provocand arsuri si aciditate gastrica.
Alte cauze care pot duce la aparitia aciditatii gastrice sunt: consumul excesiv de alcool, fumatul, administrarea anumitor medicamente, purtarea unor haine prea strampte ce pun presiune asupra stomacului, practicarea sportului imediat dupa masa sau sarcina.
Exista si boli sau afectiuni care pot cauza aciditate gastrica, cum sunt ulcerul peptic, hernia hiatala si boala de reflux-gastroesofagian.
Cum sa tratezi aciditatea gastrica
In primul rand, sunt necesare cateva schimbari ale stilului de viata. Dupa cum ai putut observa, majoritatea cauzelor care duc la aparitia aciditatii gastrice pot fi eliminate prin ajustari ale alimentatiei, greutatii sau eliminarea unor obiceiuri ce au impact negativ asupra activitatii stomacului.
De asemenea, se pot administra medicamente antiacide, care pot fi luate dupa mese sau la nevoie. Daca simptomele nu se amelioreaza dupa cateva zile, ar fi bine sa te prezinti la un consult medical.
Sursa foto: www.vecteezy.com