Prezenta unuia sau a mai multor factori predispozanti nu garanteaza ca in viitor persoana respectiva va face cancer.
Exista exemple, descrise in literatura, in care, persoana diagnosticata cu cancer nu prezenta niciun factor de risc. Cercetarile in domeniu au adus la lumina mai multi factori de risc care ar putea creste sansa unei persoane de a dezvolta polipi colorectali sau cancer colorectal.
Factorii de risc pentru cancerul colorectal ce se pot schimba
O serie de factori legati de stilul de viata au fost asociati cu cancerul colorectal. De fapt, legaturile dintre dieta, greutate, efort fizic sustinut si riscul de cancer colorectal sunt unele dintre cele mai puternice, situatie intâlnita si in alte tipuri de cancer, asa cum am subliniat si in capitolele anterioare.
- supraponderalitatea/obezitatea
- sedentarismul
- anumite tipuri de diete – o dieta bogata in carne rosie
(cum ar fi carnea de vita, carnea de porc, mielul sau ficatul) si carne prelucrata termic (prin substantele chimice eliberate) creste incidenta acestui tip de cancer;
- fumatul
- consumul excesiv de alcool – se recomanda consumul moderat al alcoolului. Cantitatea de alcool acceptata ca fiind normala in cazul sexului feminin este de maximum o bautura pe zi, in timp ce in cazul sexului masculin este de maximum doua bauturi pe zi.
Factorii de risc pentru cancerul colorectal ce nu pot fi schimbati
- Varsta inaintata – cancerul colorectal poate aparea la orice varsta, insa are o incidenta mai mare dupa varsta de 50 de ani.
- Daca avem un istoric de polipi adenomatosi, avem un risc crescut de aparitie a cancerului colorectal. Riscul de a dezvolta cancer creste si in situatia in care polipii au dimensiuni mari, sunt numerosi sau daca la nivelul lor se gasesc celule displazice.
- Daca am avut cancer colorectal, chiar daca acesta a fost complet eliminat, avem un risc mai mare sa dezvoltam o alta forma de cancer, in comparatie cu populatia generala.
- Un istoric personal al bolii inflamatorii intestinale
- Daca avem boala inflamatorie intestinala, inclusiv colita ulcerativa sau boala Crohn, acest lucru creste riscul de aparitie a cancerului colorectal. Aceasta este o afectiune in care colonul este inflamat pe o perioada lunga de timp. Persoanele care au avut o boala inflamatorie intestinala de mai multi ani, mai ales daca nu sunt tratate, dezvolta adesea displazie. Boala inflamatorie a intestinului este diferita de sindromul intestinului iritabil, care nu creste riscul pentru cancerul colorectal.