Infarctul apare in momentul in care circulatia sangelui spre inima este blocata. Aceste blocaje pot aparea din mai multe cauze: depunerile de colesterol sau alte substante pe artere, formarea unui cheag de sange care blocheaza un vas de sange, leziuni la nivelul camerelor inimii. Inima nu mai primeste astfel sange, ceea ce poate cauza grave leziuni la nivelul muschiului cardiac. Exista mai multe tipuri de atac de cord, iar daca citesti acest articol despre infarct vei afla ce trebuie sa faci, daca observi semnele prevestitoare ale unuia, precum si cum poate fi redus riscul de a suferi un atac de cord.
Nu toti oamenii care sufera un atac de inima au aceleasi simptome sau aceeasi severitate a simptomelor. Unele persoane pot avea dureri usoare, in timp ce altele au o durere mai severa. Unii oameni nu au simptome deloc, dar pentru altii, primul semn poate fi stopul cardiac brusc. Iat? care sunt semnele care ar trebui sa te ingrijoreze, daca le observi la tine sau la o persoana din jur:
-
Durerile prelungite in piept si amorteala bratelor
Medicii semnaleaza si cazuri ale unor pacienti care ajung la urgente convinsi ca au suferit un infarct pentru ca au dureri in piept. Desi o durere in piept mai lunga de 10 minute se poate numara printre simptome, multe atacuri de cord sunt insotite de simptome pe care multi bolnavi le ignora.
Presiunea, rigiditatea sau durerea in piept ori in brate sau o senzatie de amorteala care se extinde catre gat, maxilar sau spate poate fi primul semn al unui atac de cord, mai ales daca este insotit si de unul dintre simptomele urmatoare.
-
Durerile de mandibula, durerea de dinti sau de cap
Durerea din piept sau din brate se poate extinde spre maxilar si spre tot capul. Pacientii o descriu drept o durere difuza, a carei origine nu le este clara. De aceea, se poate simti si ca o durere de masea, in unele cazuri.
-
Ameteala, indigestie si dureri abdominale
Multi pacienti care au suferit un infarct descriu printre simptome si o indigestie sau un disconfort abdominal, insotit uneori de arsuri in stomac sau in piept. Aceste simptome sunt mai frecvente la femei decat la barbati. De asemenea, unii bolnavi compara simptomele cu cele timpurii ale unei gripe sau viroze respiratorii.
-
Respiratie ingreunata sau suieratoare
Persoanele care sufera un atac de cord vor simti ca nu mai au aer si vor respira profund, incercand sa compenseze pentru lipsa oxigenului. Daca simti brusc ca nu mai ai aer si te chinui sa respiri, ar trebui sa te adresezi de urgenta medicului, deoarece dispneea, asa cum este cunoscuta ea in termeni medicali, chiar si cand nu este un semn al unui infarct, poate indica alte afectiuni grave.
-
Frisoane
Aparitia frisoanelor este un simptom frecvent intalnit in cazul atacurilor de cord, iar pacientii descriu senzatia ca pe una pe care o au atunci cand sunt raciti si au transpiratii reci.
-
Panica si anxietate
Unele persoane pot resimti un atac de cord ca pe un atac de panica, in care au pulsul foarte rapid, se simt ametiti si respira foarte repede.
-
Dezorientare si oboseala cronica
O persoana care sufera un infarct poate fi dezorientata, ametita, iar cele mai mici sarcini pot parea un efort de care nu se simt in stare, din cauza oboselii.
Retine ca viteza de reactie este extrem de importanta in cazul unui infarct. In cele mai multe cazuri, un atac de cord este insotit de mai multe dintre simptomele de mai sus, asa ca, daca le observi la o persoana din jur sau la tine este bine sa te adresezi imediat medicului.
Sursa foto: Shutterstock/Copyright: Robert Kneschke