Cum depasim starile anxioase?

de la 29 Apr. 2016 Exclusiv
Cum depasim starile anxioase? Daca te simti stingher si anxios in diferite situatii sociale si te sperie gandul ca ceilalti si-ar putea da seama de acest lucru, este posibil sa suferi de asa-numita dereglare de anxietate sociala (social anxiety disorder).
Tags: anxietatesociallimitezona de confortneincredere

Anxietatea sociala reprezinta frica excesiva si de multe ori nefondata, generata de interactiunea cu persoane sau grupuri de persoane, in medii formale sau informale. Aceasta afecteaza una din zece persoane si se manifesta printre altele prin puls marit, dureri la nivelul stomacului, transpiratie excesiva, paloare, cauzate de frica de a fi in centrul atentiei, de a fi criticat sau judecat de catre ceilalti, de teama de ea manca sau bea in public ori de a pune intrebari.

In anumite cazuri, fobia sociala poate genera atacuri de panica, mai ales atunci cand persoana in cauza este pusa in situatii pe care nu le-a mai experimentat anterior, ca urmare a analizarii excesive a situatiei si implicit a crearii unei realitati distorsionate. Ca urmare a acestei afectiuni, viata sociala a persoanei in cauza se degradeaza in timp, conducand spre izolare.

Iata cateva sfaturi simple de care sa tii cont in incercarea de a depasi aceasta afectiune, confundata adesea cu timiditatea:

Iesi din zona de confort

Izolarea sau evitarea contactelor sociale nu reprezinta o solutie pentru persoanele anxioase, chiar daca, pe perioade scurte de timp, poate parea o varianta buna. Actioneaza si fii increzator ca lucrurile se vor desfasura altfel decat pana acum. Pentru a face acest lucru, este nevoie de exercitiu si efort din partea persoanei in cauza si de disponibilitatea de a accepta eventualele tentative esuate drept pasi marunti facuti in directia dorita. O afectiune instalata in timp nu poate fi combatuta peste noapte, insa eforturile merita din plin, iar schimbarea in bine odata produsa, este definitiva.

Incurajeaza interactiunea cu ceilalti

Din acest punct de vedere este mai usor sa initiezi conversatii atunci cand esti intr-un mediu nou si nu cunosti pe nimeni. De obicei, anxietatea apare atunci cand ai de ales, pentru ca esti  tentat in permanenta sa faci un pas inapoi. Atunci cand esti constient de faptul ca trebuie sa faci un lucru, oricat de greu ti s-ar parea si oricat de frica ti-ar fi, esti nevoit sa iei lucrurile asa cum sunt si incerci sa gasesti solutii.

Este posibil ca lucrurile sa nu mearga intotdeauna in directia dorita, insa trebuie sa fii constient de faptul ca orice greseala este de preferat in fata lipsei de initiativa. Doar asa vei invata care sunt lucrurile care te ajuta sa fii cat mai detins, si care sunt cele care te streseaza peste masura. Trebuie doar sa ai curajul de a incerca.

Renunta la scenarii si concentreaza-te pe ce este real

Un lucru cu care se confrunta adesea persoanele anxioase este acela ca nu reusesc sa se concentreze asupra situatiei cu care se confrunta. Inaintea initierii unei conversatii, isi fac scenarii despre cum vor decurge lucrurile, de cele mai multe ori fiind negative. Aceasta atitudine nu dispare nici in timpul conversatiei, atunci cand nu reusesc sa fie atenti la ceea ce se spune, ci se gandesc in continuare la cum sunt perceputi de interlocutor, schimbandu-si postura si atitudinea in functie de limbajul non-verbal al acestuia.

Aceasta atitudine este de evitat, pentru ca nu face decat sa alimenteze starea de tensiune in care te afli. Incearca sa acorzi atentie aspectelor concrete, de la tema discutiei pe care o porti, pana la culoarea peretilor incaperii. Fii prezent si nu da curs propriei imaginatii care, intr-o astfel de situatie, nu te ajuta prea tare.

Accepta-ti emotiile

Sa scapi de anxietate nu inseamna sa reusesti sa fii de fiecare data foarte increzator in tine si sa nu mai ai emotii atunci cand esti pus in situatia de a vorbi in public sau de a fi in centrul atentiei. Chiar si cei mai experimentati oameni au emotii atunci cand urca din nou pe scena, cand fac o alta prezentare in fata unui public, chiar si putin numeros, sau atunci trebuie sa poarte o anumita conversatie.

Ceea ce ii face pe ceilalti diferiti nu este lipsa tuturor acestor stari si emotii, ci faptul ca reusesc sa traiasca cu ele si sa se concentreze la ceea ce au de facut, fara a se lasa coplesiti. Relaxeaza-te si fii prezent in moment, nu te gandi la faptul ca abia astepti sa se termine pentru a reveni in zona de confort. Vei fi pus in fata unor noi provocari toata viata si va trebui sa te obisnuiesti atat cu succesul, cat si cu esecul.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 4 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016