Epuizarea are legatura stransa cu stresul cronic. Daca nu tratezi aceasta problema, iti poate afecta sanatatea, fericirea, relatiile cu cei din jur si chiar performanta in cariera.
Insa, cum iti poti da seama ca esti epuizat?
Iata cateva semne care iti indica ca ai nevoie de o pauza!
1) Nu te poti bucura de compania celor din jurul tau
Epuizarea te stoarce de energie si iti va fi dificil sa ii asculti pe cei din jurul tau vorbind despre grijile, problemele sau chiar bucuriile lor. In timp, vei ajunge sa eviti socializarea si vei prefera sa stai mai mult timp singur.
2) Te simti foarte stresat (si incerci sa ignori aceasta stare)
Nu este nicio surpriza ca stresul te poate mentine treaz noaptea, iar insomnia reduce semnificativ atat din energie, cat si din puterea de concentrare.
Incearca diferite trucuri pentru a scapa de stres si nu ignora efectele pe care stresul le are asupra organismului. Poti incerca sa faci mai mult sport sau sa inveti exercitii de respiratie, ambele calmeaza organismul si te ajuta sa elimini din stresul acumulat in corp.
3) Mananci nesanatos
Mancarea nesanatoasa poate afecta sanatatea corpului, iar, fara vitamine, minerale si nutrienti, organismul nu poate functiona la capacitate maxima. Specialistii sustin ca cu cat te simti mai epuizat, cu atat iti doresti mai mult sa consumi alimente bogate in grasimi si carbohidrati. Insa, nu trebuie sa cazi in aceasta capcana.
4) Ai insomnie
Insomnia poate avea multe efecte negative asupra organismului, mai ales daca nu este tratata. Nu uita ca somnul reprezinta o parte esentiala a vietii deoarece, ca organisme, avem anumite limitari. Trebuie sa acordam corpului timp de odihna, de recuperare, de a procesa substantele nutritive, de a consolida energia si timp de vindecare. Activitatile zilnice pot fi epuizante, iar somnul constituie modul natural al organismului de a se recupera.
5) Nu ai mintea clara
Epuizarea duce la probleme de concentrare. Creierul are nevoie de odihna si hrana corespunzatoare. Asadar, asigura-te ca dormi suficient si ca mananci alimente bogate in proteine, minerale, vitamine si nutrienti.
Sursa foto: pexels.com