Mierea de albine este unul dintre cele mai sanatoase si complexe alimente pe care le putem consuma in prezent, fiind in acelasi timp si un medicament folosit inca din cele mai vechi timpuri, datorita proprietatilor sale antibacteriene si antifungice.
Ca urmare a acestui lucru, a fost utilizata de catre civilizatiile stravechi in diferite ritualuri si ceremonii, pentru afectiuni gastrointestinale, renale, respiratorii sau in tratarea ranilor infectate.
Cele mai vechi marturii ale utilizarii mierii in scop medicinal se gasesc pe vechile tablite de argila sumeriene, conform carora mierea era mentionata in 30% dintre tratamentele prescrise.
Obtinuta prin transformarea si prelucrarea nectarului de catre albine, mierea are proprietati fizice si nutritive diferite in functie de provenienta, principalele tipuri fiind: de tei, de salcam, poliflora, de rapita, sau de floarea soarelui.
Beneficiile pe care le aduce consumul regulat de miere sunt majore, fie ca este vorba de utilizarea acesteia cu uz intern sau extern. Iata-le pe cele mai importante dintre ele:
Este cel mai rapid si puternic energizant natural cunoscut
Mierea reprezinta o sursa importanta de carbohidrati, ceea ce o face ideala pentru exercitiile fizice si lucrarea musculaturii, carbohidratii fiind principala resursa pe care corpul o foloseste pentru producerea energiei.
Prezenta acestora in dieta zilnica este importanta pentru a mentine nivelul glicogenului din musculatura, cu o importanta deosebita pentru antrenamentele intense ale atletilor.
Daca te afli in preajma unei competitii sportive sau te pregatesti pentru depunerea unui efort intens, consumul mierii de albine inaintea unei astfel de activitati iti ofera o sursa importanta de energie care se elibereaza intr-un timp foarte scurt.
Utilizarea acesteia este recomandata si la finalul unui efort intens, in combinatie cu consumul de proteine, pentru reducerea durerilor musculare.
Intareste sistemul imunitar
Unul dintre cele mai importante beneficii ale consumului de miere este ca imbunatateste functionarea sistemului imunitar, ceea ce inseamna ca organismul va putea lupta mai usor cu diferite boli sau afectiuni.
Mierea contine o varietate de vitamine si minerale, dar si polifenoli, considerati antioxidanti prin excelenta, avand rolul de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, adica ajutand corpul sa nu isi distruga propriile celule.
Mierea este indicata si in caz de raceala, nu doar pentru intarirea sistemului imunitar, ci si pentru ameliorarea simptomelor cauzate de afectarea cailor respiratorii si a durerilor in gat.
Imbunatateste digestia
Daca este consumata in mod regulat, pe stomacul gol, mierea contribuie la combaterea constipatiei, fiind o metoda de tratament foarte utila mai ales in cazul copiilor, datorita gustului placut.
De asemenea, este recomandata in tratarea ulcerului si a gastritei, mai ales dizolvata in apa, pentru ca reduce inflamatia, stimuleaza fluxul sanguin si, implicit, grabeste procesul de refacere a peretilor stomacului si ai intestinului.
Unele studii au demonstrat eficienta mierii impotriva unor bacterii rezistente precum Escherichia coli (E.coli), Staphylococcus aureus (stafilococul auriu), sau in cazul salmonellei (Salmonella typhimurium).
Are un important rol antiseptic
Mierea a reprezentat o terapie conventionala in lupta impotriva infectiilor pana la sfarsitul secolului al 20 -lea, timp in care utilizarea sa a disparut treptat, odata cu aparitia penicilinei.
Datorita continutului de peroxid de hidrogen si propolis, mierea distruge bacteriile, astfel ca ea a fost folosita in tratarea infectiilor inainte de aparitia antibioticelor.
Este folosita si in prezent, mai ales in cazul ranilor profunde infectate, datorita continutului ridicat de zahar care absoarbe umiditatea, cea care favorizeaza dezvoltarea mediului bacterian.
Este utilizata in tratamentele cosmetice
Exista o varietate de masti pentru ten care contin printre altele miere de albine, in combinatie cu scortisoara, ou, ovaz sau banane. Aceasta hraneste tenul si il curata, fiind recomandata in cazul tuturor tipurilor de ten.
De asemenea, mierea este folosita si pentru tratarea matretii, ori a dermatitei seboreice, afectiune a pielii care afecteaza scalpul, produce iritatii si implicit, mancarimi.
Aceste afectiuni sunt cauzate de prezenta excesiva a bacteriilor si a fungilor la nivelul pielii, astfel ca mierea, prin proprietatile sale antibacteriene si antifungice reuseste sa elimine aceste probleme.
Mai mult, prin intermediul proprietatilor sale anti-inflamatorii, actioneaza asupra ranilor produse la nivel local din cauza scarpinarii.
Bine de stiut!
Pentru a beneficia de toate proprietatile consumului de miere, este necesar ca aceasta sa fie naturala si nu contrafacuta. Pietele si magazinele sunt pline in ultimul timp de persoane care sustin ca produc miere naturala, insa in foarte putine cazuri este adevarat.
O miere contrafacuta inseamna un amestec de glucoza industriala, foarte greu de depistat la degustare, cu melasa, caramel, aspartan si adaos de conservanti.
Cu toate ca mierea nu poate fi evaluata cu precizie decat prin analize de laborator, exista o serie de modalitati prin care ne putem da seama de calitatea acesteia:
Pretul prea mic.
Orice miere naturala are un pret pe masura, care include costurile de productie si de ambalare.
Orice oferta aparent avantajoasa, care este mult sub pretul unei mieri pe care o consideri buna, reprezinta un semn de intrebare.
Trebuie stiut ca vanzatorii indoielnici s-au adaptat situatiei si practica preturi mari pentru aceleasi produse contrafacute.
Densitatea.
Mierea naturala are o densitate crescuta. Poti verifica tinand borcanul cu susul in jos si urmarind bula care se formeaza. Daca miscarea e lenta, inseamna ca densitatea este buna, daca este rapida, inseamna ca este o miere care a suferit modificari de compozitie.
De asemenea, bula ar trebui sa fie compacta si sa nu se sparga in particule mai mici.
Gradul de cristalizare.
Orice miere naturala se va cristaliza in timp. Cea de rapita se cristalizeaza la putin timp dupa colectare, in timp ce mierea de salcam se cristalizeaza chiar si dupa 1-2 ani.
Mierea cristalizata (sau zaharisita) isi schimba doar consistenta, proprietatile ramanand aceleasi, pentru ca este un aliment care nu se strica niciodata.
Gradul de dizolvare in apa.
Daca pui o lingura de miere naturala intr-un pahar cu apa neincalzita, se va dizolva cu greu, si doar amestecand continuu. Mierea contrafacuta in schimb, se dizolva imediat.
De asemenea, o alta modalitate de verificare este aceea de a urmari consistenta atunci cand curge. Linia creata de miere atunci cand picuram cu lingura intr-un pahar trebuie sa fie continua, si nu discontinua.
Mierea trebuie evitata de catre copiii cu varsta sub 1 an, aceasta continand Clostridium botulinum, microorganisme care pot genera asa-numitul botulism, o boala infectioasa severa care poate fi fatala.