Cultul vinului are radacini adanci in istorie, fiind considerat licoarea zeilor. Vinual a atras mereu iubitori din cele mai variate domenii si clase sociale.
El a fost produs de catre abatii si manastiri, de catre familii si comunitati mici sau de catre case regale. Podgoriile de vin sunt de obicei lasate mostenire iar retetele de manufacturare sunt transmise din generatie in generatie.
Romania este un mare producator de vin avand soiuri alese, iar vinurile produse primesc deseori recunostinta mondiala.
Datele atesta ca Romania a inregistrat in anul 2016 cea mai mare crestere procentuala din lume, adica 37% in timp ce restul tarilor au inregistrat o scadere cu 5%. Acest lucru este datorat in principal conditiilor metereologice nefavorabile care au redus productia de struguri, in special din Africa de Sud si Franta.
Sunt multe tipuri de vin de la podgorii diferite, din ani diferiti, iar diversitatea vinurilor nu se opreste doar aici. Gustul, aroma, buchetul, sunt doar cateva alte detalii care adauga la complexitate atunci cand vine vorba vorba sa alegi un vin bun. Pentru a usura acest proces, iata cateva idei de care sa tii cont:
Selectarea vinului in functie de felul de mancare cu care il servesti
Cel mai simplu mod de combinare a vinului cu mancarea, este acela de a combina vinul rosu cu carnea de porc ori vita, de obicei servite cu sos rosu, iar vinul alb cu pestele si puiul, de obicei servite cu sos alb.
Ideea de baza este aceea de a selecta vinul in functie de cat de consistent este felul de mancare cu care vrei sa il servesti.
Spre exemplu, vanatul sau o friptura de porc in sos de ciuperci se consuma de obicei cu un vin rosu sec sau demi-sec, deoarece sunt mancaruri consistente, cu un gust puternic care nu va lasa un vin rose sau alb sa isi prezinte gustul mai putin puternic.
Asadar, un vin rosu sec sau demi-sec ar fi alegerea cea mai potrivita in acest caz.
O scala a vinurilor, incepand de la mancaruri consistente la cele usoare (pui, peste, creveti, fructe de mare): Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Piedmont (Italia), Bordeaux, Chianti, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, albe demi-dulci si dulci si Sauvignon Blanc.
Cafeaua si ciocolata se potrivesc foarte bine cu Cabernet Sec, iar mancarurile picante cu vinurile dulci si demi-dulci (ex. Pinot Grigio).
Informeaza-te
Daca te pregatesti pentru o ocazie speciala, informeazate-te despre calitatea vinurilor inainte de a le achizitiona. Deseori, comerciantii vor afisa ratingul vinurilor de calitate si pot face sugestii in functie de ocazie.
Nu uita ca unele vinuri, chiar daca nu sunt foarte cunoscute, pot fi deosebit de bune. Vinurile romanesti sunt o alegere minunata si calitativa, iar daca vrei sa impresionezi poti alege un vin ecologic. Pretul minim al unui vin de calitate produs in Romania, se ridica la aproximativ 25 de lei.