A trai minimalist nu inseamna a nu avea de niciunele, ci a fi multumit cu cat mai putin. Este un proces in sine care consta in a te descoperi si redescoperi, astfel incat sa iti devina clar care sunt acele lucruri pe care pui pret cu adevarat, dar si ce ai nevoie cu adevarat pentru a putea fi fericit.
Pe masura ce inainteaza in varsta, oamenii au tendinta de a strange cat mai multe lucruri care se dovedesc a fi inutile – pe de o parte pentru ca devin vulnerabili in plan fizic si a avea le oferta o nota de confort in plan psihic.
Pe de alta parte, devine obsesiv sa inlocuiesti anumite lipsuri (disparitia cuiva drag, singuratatea) cu obiecte de tot felul. Ce putem face pentru a intelege ce ni se intampla si de ce ajuta sa adopti stilul minimalist?
Lasi loc pentru lucrurile cu adevarat importante
A calatori este unul din acestea. Pentru oamenii care aleg stilul de viata minimalist, casa este doar un port in care campeaza dupa fiecare calatorie importanta pe care o fac. Este mai important sa explorezi lumea si sa iti aloci resursele pentru a descoperi, a cunoaste si a invata cat mai mult, decat sa te concentrezi exclusiv pe a agonisi, a consuma si a detine cat mai multe bunuri.
Te concentrezi pe sanatate si hobbyuri
Mai putine preocupari de ordin material, mai multe resurse pentru sanatate si hobbyuri. Este reconfortant sa investesti in lucrurile care iti fac placere, fie ca este vorba despre biking, tenis, jogging sau orice alta activitate care iti este nu doar placuta, ci si sanatoasa pentru organism.
Atunci cand inveti sa pui la fel de mult pret pe sanatatea ta ca pe casa ta, lucrurile incep sa se miste in drectia potrivita. Testeaza-te, hraneste-te adecvat, investeste in ceea ce consumi si incearca sa renunti la orice iti asigura o fericire temporara.
Te concentrezi mai putin pe posesiile materiale
Atunci cand conteaza mai putin cat si ce ai, si mai mult ce faci si cu cine, viata devine mai frumoasa. Posesiile materiale, oricat de importante ti s-ar parea ca sunt la un moment dat, isi pierd valoarea cu timpul. Ceea ce conteaza cu adevarat, mai ales atunci cand esti acasa, este felul in care te simti, iar spatiul de care beneficiezi influenteaza radical acest sentiment.
Iti regasesti echilibrul interior
Este cu adevarat reconfortant sa realizezi ca in definitiv, te poti descurca cu foarte putin. Incepi sa iti recapeti increderea in tine si in faptul ca reusesti sa te descurci oricat de complicata ti s-ar parea viata la un moment dat. De asemenea, mai mult spatiu fizic inseamna uneori mai multa ordine si libertate in plan emotional. Sunt oameni care nu se pot concentra suficient sau nu pot functiona in parametri daca nu au spatiu fizic sa se desfasoare.