De cate ori nu iti promiti iarna ca vei slabi, pentru a arata bine pe timpul verii? Insa parca de fiecare data intervine cate ceva.
Uneori decizia este cu atat mai dificila cu cat ai experiente anterioare care au esuat, uneori inainte de a incepe. Alteori, chiar daca dieta pe care ai urmat-o din greu a dat roade, ti-a fost imposibil sa mentii un stil de viata adecvat, astfel incat sa nu pui la loc kilogramele pierdute.
Si ai ajuns in acelasi punct in care iti promiti ca vei face eforturi pentru a te incadra in greutatea dorita, insa ai o serie de temeri care te determina sa amani luarea deciziei.
Inainte de a face acest lucru, gandeste-te la greselile pe care le-ai facut in trecut. Multe dintre ele si-au castigat renumele de obiceiuri sanatoase, insa te-au tinut in loc mai mult decat tentatiile de care credeai ca trebuie sa te feresti. Iata cateva dintre cele mai intalnite greseli atunci cand iti doresti sa pierzi in greutate:
Consumi prea multe proteine
Cu toate ca exista diete bazate preponderent pe consumul de proteine, parerea generala este ca, atunci cand sunt consumate in exces, acestea se depun ca grasime. Mai mult, specialistii sustin ca tabletele si shakeurile proteice tind sa fie bogate in zaharuri si grasimi.
Faci abuz de alimentele permise
Chiar daca eviti excesul de carbohidrati, mancarea fast-food si grasimile, asta nu inseamna ca trebuie sa mananci excesiv fibre si proteine.
O portie de mancare trebuie sa fie suficient de mare cat sa iti potoleasca senzatia de foame, insa nu cat sa iti dea senzatia ca ai mancat mai mult decat ai fi avut nevoie.
Cantitatea de alimente consumata pe parcursul unei zile este la fel de importanta precum calitatea hranei pe care o consumi. Orice depaseste necesarul zilnic, se va depune sub forma de tesut adipos. Asadar, incearca portiile mici si dese in detrimentul celor mari.
Consumi prea multe freshuri
De cate ori nu ai preferat freshurile in detrimentul altor alimente, pentru micul dejun? Cu toate ca acestea sunt considerate esentiale pentru diete, datorita aportului de vitamine, ele nu te vor ajuta sa slabesti, ci din contra, te vor tine pe loc.
Pentru un pahar de suc, este nevoie de 3-4 portocale pe care le consumi in decurs de 5-10 minute. Gandeste-te cat de dificil ar fi sa mananci 4 portocale in conditii normale.
Freshurile cresc rapid cantitatea de zahar din sange, astfel ca organismul produce mai multa insulina. Adesea, la scurt timp dupa ce consumi fructe, vei observa ca apare senzatia de foame, de aceea este indicat sa mananci fructe mai rar, in principal doar atunci cand simti nevoia unei recompense, si nu in cantitati mari. In felul acesta vor exista mai multe sanse sa nu intrerupi procesul de scadere in greutate.
Te concentrezi exclusiv pe alimentatie
Oricat de mult ai incerca sa iti controlezi greutatea prin alimentatie, este dificil sa reusesti acest lucru daca duci o viata sedentara.
Incearca sa ai o viata cat mai activa, chiar daca timpul nu iti permite de exemplu sa iti faci abonament la sala. O serie scurta de exercitii fizice dimineata, o plimbare mai activa seara, toate acestea te pot ajuta nu doar fizic ci si mintal sa perseverezi.
Minimalizezi importanta apei
Se spune ca trebuie sa consumi minimum 2 litri de lichide pe zi, insa exprimarea este relativa. Nu orice lichid aduce beneficii organismului pe cat aduce apa. Aceasta hraneste tesuturile, oferindu-i astfel elasticitate pielii, avand in acelasi timp darul de a iti oferi si senzatia de satietate atunci cand este consumata in cantitati adecvate.
Astfel, hidratandu-te corespunzator, vei reusi sa reduci cantitatea de alimente consumata pe parcursul unei zile.