Comunicarea eficienta reprezinta una dintre cele mai importante abilitati pe care le poti deprinde de-a lungul timpului. Fie ca vrei sa ai parte de conversatii mai placute in viata de zi cu zi, sau ca iti doresti sa transmiti mai clar ideile pe care le ai pentru a avea mai mult succes in viata profesionala, trebuie sa iti exersezi temeinic abilitatile de comunicare si mai ales, sa tii cont de anumite aspecte care pe care ai tendinta sa le ignori uneori. Iata cateva dintre ele:
Controleaza-ti limbajul non-verbal
Vei spune ca nu iti doresti sa controlezi nimic, pentru ca a controla felul in care actionezi, reprezinta din start o bariera in calea exprimarii libere a eului. Ei bine, nu este chiar asa. Aparentele conteaza, iar imaginea pe care ti-o creezi in randul oamenilor, mai ales cand vine vorba despre latura profesionala, este foarte importanta.
Degeaba esti extrem de talentat si bun la ceea ce faci, daca ai mereu o pozitie care nu exprima verticalitate sau daca initiezi o strangere de mana care nu e ferma. Limbajul non-verbal este cel care tradeaza ceea ce simtim si gandim, iar un control bun asupra acestuia nu poate decat sa te propulseze spre locul dorit in societate.
Asta nu inseamna ca trebuie sa disimulezi sau sa te comporti altfel decat simti, ci ca trebuie sa acorzi mai multa importanta felului in care esti perceput de altii, macar prin prisma faptului ca chiar tu insuti analizezi cu atentie astfel de gesturi.
Invata sa asculti
Fa urmatorul exercitiu si incearca sa iti asculti interlocutorul, fara a pune intrebari. Obliga-te sa reusesti sa faci cat mai mult lucrul acesta. Ce vei intelege la finalul exercitiului? Ca am uitat sa ascultam cu adevarat, fiind mult prea concentrati pe nevoile si problemele personale. Ce ne invata acest lucru? Ca a devenit tot mai dificil sa urmaresti o persoana vorbind. S-ar putea sa ai surprize majore legate de propria persoana, in legatura cu tema comunicarii.
Invata sa pui intrebari
Poti repeta exercitiul anterior, incercand de data aceasta sa pui intrebari legate de subiectul care iti este expus. Nu este pe cat de simplu ai crede, pentru ca ascultarea activa a devenit tot mai greoaie. De fapt, ne face bine sa ne auzim vorbindu-le altora, insa nu suntem constienti de faptul ca ne pierdem pe noi si pierdem relatiile cu cei din jur.
Tine telefonul deoparte
Desigur, stii si tu cat este de neplacut sa fii in oras la intalnire, si sa te uiti din 10 in 10 minute la telefon. In primul rand, este o lipsa de respect fata de persoana cu care esti, iar in al doilea rand, este foarte posibil sa nu vrei sa fii acolo, asa ca mai bine pleci si esti sincer, decat sa stai la o bere care nu iti prieste din cauza companiei.
Exprima clar ceea ce ai de spus
Nu incerca cuvinte pompoase sau idei care mai de care mai nebunesti. Exprima clar ceea ce ai de zis si incearca sa eviti pauzele in conversatie. Vorbeste rar, suficient de tare cat sa fii auzit de cei din jur si creeaza-ti propriul stil de a socializa. Vei avea mai multe sanse sa faci o impresie buna.