Uleiul de lavanda are insa mai multe intrebuintari, dintre care amintim:
1. Ajuta la eliminarea matretii
Pielea capului se maseaza cu un amestec format din 15 picaturi de ulei esential de lavanda si doua lingurite de ulei de masline sau de migdale. Dupa aplicarea tratamentului, parul se acopera cu un prosop timp de o ora, dupa care se spala cu sampon si apa din abundenta.
2. Poate fi folosit impotriva caderii parului
Un masaj al scalpului cu ulei de lavanda face minuni impotriva caderii parului si ajuta la cresterea mai rapida a acestuia.
3. Combate arsurile solare
Daca se aplica ulei de lavanda pe zonele afectate, masându-se usor, durerea se va diminua, iar pielea va ramane hidratata si stralucitoare.
4. In caz de migrene
Specialistii recomanda persoanelor suferinde sa amestece doua picaturi de ulei esential de levantica cu o lingurita de miere, care se amesteca intr-un pahar cu apa plata calda. in cazul in care migrenele sunt frecvente si insotesc starea de depresie, este indicata o lingurita de pulbere de levantica, pe care bolnvul trebuie s-o tina sub limba cinci minute, apoi s-o inghita cu ceai caldut. Terapia se repeta de trei ori pe zi.
5. Bai relaxante
Pentru o baie relaxanta, se foloseste o infuzie realizata din 100 g flori de lavanda la doi litri de apa clocotita. Se lasa la infuzat 5-10 minute, se strecoara si se adauga in apa de baie. Baia se face cu 30 de minute inainte de culcare. in cazul persoanelor cu afectiuni circulatorii, baile cu levantica nu trebuie sa dureze mai mult de 15 minute.
6. In preparatele culinare
Condiment utilizat mai ales in bucataria mediteraneeana, poate fi folosit atat la mancarurile dulci, cat si picante. Se potriveste de minune la deserturi: inghetata, serbet, sufleu, crema, caramel, ciocolata, aluat, sirop. Este folosita la salate si aperitive, dar si la preparatele de carne, indeosebi de vanat, miel, porc. Desi toate partile plantei au aroma, in culinarie se folosesc mai ales florile sau mugurii. Cum aroma plantei este foarte puternica, trebuie folosita cu moderatie. Se imbina cu vanilia, ghimbirul, nucile grecesti, fisticul, migdalele, fructele de padure, ciresele, prunele. Se poate prepara un amestec uscat de cimbru si levantica in proportie de 5:1 si folosit pentru a innobila mancarurile pana acum condimentate doar cu cimbru. Dar ramurele florale de levantica se folosesc si la decorul bucatelor, atat al deserturilor, atat si al preparatelor din carne.
Citeste si LUCRURI PE CARE SI TU TREBUIE SA LE STII DESPRE INIMA TA