Atunci cand iti propui sa faci ceva maret, ai in spate o serie de motive suficient de puternice care te determina sa incepi. Pentru a duce insa un lucru la bun sfarsit, este important ca acele motive sa fie serios argumentate si justificate, astfel incat, oricat de complicat ar fi procesul de indeplinire al scopului final, el sa fie un succes. Sunt multe lucruri care motiveaza o persoana de-a lungul timpului.
Poate ca la inceputul vietii motivatia este frica. Ne este frica ca nu vom mai avea voie afara la joaca, asa ca mancam tot din farfurie. Ne este frica sa nu ramanem repetenti, asa ca incercam sa avem note cat mai bune la scoala. In alte situatii, se prea poate sa fim motivati sa invatam bine doar pentru ca avem exemplul pozitiv al fratelui sau surorii mai mari.
In alte circumstante, faptul ca iti doresti sa iti vezi parintii fericiti pentru realizarile tale, este o motivatie suficienta. Dupa cum se poate vedea, motivatia poate fi impartita in doua tipuri principale: negativa si pozitiva. Cea negativa are mereu in spate o angoasa, o stare anxioasa si o nevoie de a reusi, din teama. Cealalta are legatura cu emotiile pozitive si felul in care acestea actioneaza asupra muncii noastre de zi cu zi. Asteptarea oricarei forme de recompensa are legatura cu motivatia pozitiva.
Ce este motivatia pozitiva?
Este cu siguranta forma de motivatie care este mai sanatoasa daca privim lucrurile in perspectiva, pe termen lung. Motivatia pozitiva iti da ragazul necesar de a face lucrurile asa cum trebuie, astfel incat rezultatele sa fie cele dorite.
Pe de alta parte, sunt momente in care motivatia negativa este cea mai eficienta. Gandeste-te la deadlineuri – poate ca nu faci cel mai bine un lucru, si totusi esti obligat sa il termini pana la o anumita data. Faptul ca termenul acela se apropie, te anxiaza – este o emotie negative cu care nu este neaparat sanatos sa traiesti, insa este cea care te determina sa termini ce ai de predat.
Ce inseamna motivatia negativa?
Aceasta este o metoda bazata pe pedeapsa. Te motiveaza faptul ca facand ce trebuie sa faci, vei fi mai departe de a fi pedepsit sau de a trage ponoasele. Spre deosebire de motivatia pozitiva, aceasta are ca particularitate faptul ca angajatii au rezultate ca urmare a fricii pe care acestia o resimt fata de seful tiranic.
Care dintre ele este mai indicata?
In viata, cele doua tipuri de motivatie se imbina cu siguranta. Niciodata nu vei avea parte doar de una sau doar de cealalta. Incearca sa iei lucrurile asa cum sunt si sa incerci sa faci mereu tot ce tine de tine pentru ca lucrurile sa fie asa cum iti doresti.
Nu te lasa in incercarea ta de a iti indeplini obiectivele. Niciodata traseul nu va fi unul usor, insa, in loc sa incerci sa privesti lucrurile in perspectiva, poate ar fi mai indicat sa le privesti la micro-scara, concentrandu-te pe a face cate un pas. In felul acesta, vei avea mai multe sanse de reusita. Trebuie daor sa te cunosti suficient de bine si sa stii sa iei ce e mai bun din ambele tipuri de motivatie.