Un virus sau o bacterie sunt, de regula, responsabile pentru durerile in gat insa, o usoara iritatie poate fi cauzata si de fumat, reactii alergice, consumul bauturilor reci sau caldura excesiva si uscata de vara. Oricare ar fi motivul, durerea in gat este deranjanta si iti poate provoca neplaceri ce fac ca procesele de inghitire si vorbire sa para dificile si iritante pana acolo unde ai putea fi tentata sa inghiti orice pastila sau sirop gasit in farmacie.
Insa, orice produs farmaceutic contine o cantitate mare de chimicale a caror administrare ar trebui evitata pana la recomandarea medicului, motiv pentru care iti recomand sapte remedii naturale ce amelioreaza durerile in gat.
Miere
Mierea este remedial natural ideal pentru orice durere in gat ce se administreaza ca atare sau dizolvata in ceai. De asemenea, consumul a cateva lingurite de miere este recomandat si atunci cand vrei sa calmezi tusea de pe timpul noptii, in urma a numeroase studii reiesind ca este chiar mai eficienta decat siropurile antitusive. Iar, in urma altor studii, a fost demonstrata eficienta mierii in vindecarea ranilor, grabind astfel si procesul de reducere a inflamatiilor la nivelul gatului atunci cand este administrata in mod regulat.
Apa sarata
Gargara cu apa calda si sarata este un tratament cunoscut pentru gatul inflamat, calmand durerile, descompunand secretiile si omorand bacteriile din gat. Pentru eficienta maxima dizolva jumatate lingurita de sare intr-un pahar de apa si foloseste intreaga cantitate de lichid pentru gargara, apoi repeta procesul la fiecare trei ore in primele doua zile.
Menta
Cunoscuta pentru efectul de improspatare a respiratiei, menta poate reduce si inflamatia gatului, iar mentolul din compozitie determina subtierea mucusuluui si calmarea tusei.
Ceai de musetel
Ceaiul de musetel este un cunoscut calmant natural, fiind una dintre cele mai vechi plante aromatice folosita in scop medical. Musetelul este adesea folosit pentru proprietatile sale antiinflamatoare, antioxidante si astringent.
De asemenea, unele studii au aratat cum inhalarea aburului rezultat de la ceaiul de musetel amelioreaza simtomele de raceala si durerile in gat, iar consumul unei cesti de ceai pe zi intareste sistemul imunitar.
Lichide
Hidratarea este foarte importanta atunci cand esti bolnava sau ai gatul iritat. Recomandarea medicilor este sa consumi cantitati mari de lichide pentru a mentine mucoasele umede si capabile sa combata bacteriile si iritatiile.
Supa de pui
Datorita continutului de ingrediente naturale si sanatoase, supa de pui pregatita in propria bucatarie contribuie atat la hidratarea organismului cat si la vitaminizarea acestuia.
De asemenea, alimentele solide iti pot provoca dureri suplimentare daca le consumi atunci cand ai gatul inflamat, in timp ce alimentele lichide pot fi sorbite, iar tu poti evita iritatii suplimentare. Iar atunci cand prezinti dureri in gat, supa de pui asigura organismului nutrientii necesari pentru a lupta impotriva infectiei.
Odihna
Cateva ore suplimentare de somn nu reprezinta cea mai rapida forma de vindecare dar un organism odihnit lupta in mod mai agresiv cu virusul si se reface mai repede.
Sursa foto: descopera.ro