Accesezi zilnic internetul pentru a citi stirile, intra in contact cu prietenii, cauta o adresa sau ultimele tendinte in moda, dar si sfaturi de ingrijire a pielii sau tratamente pentru micile afectiuni insa, fara a cere si parerea specialistului.
Astfel, ai ajuns sa cauti pe internet sfaturi miraculoase, remedii naturiste si trucuri la care au apelat alte persoane. Insa, uiti mereu sa ceri si a doua opinie, sa te intrebi daca acele masti homemade pot fi aplicate si pe tipul tau de ten sau daca “ingredientele minune” recomandate fac intr-adevar bine pielii. Motive pentru care am halcatuit lista celor mai populare sapte ingrediente ce nu fac bine pielii, dar se regasesc totusi in multe retete pentru masti si tratamente homemade.
Bicarbonatul de sodiu
Desi textura mica, sub forma de pudra a bicarbonatului de sodiu pare similara cu cea a exfoliantelor sau scrub-urilor, aceasta este de fapt daunatoare pielii tale. Folosit chiar si o singura data, bicarbonatul de sodiu deshidrateaza pielea deoarece este alcalin si are pH-ul 9, distrugand astfel bariera naturala a pielii, aceasta avand un pH mult mai mic (4,5 - 5).
Lamaia
Spre deosebire de bicarbonatul de sodiu, lamaia are un pH foarte scazut ce are valoarea 2, fiind foarte acida. Astfel, aplicarea lamaii pure afecteaza stratul protector al pielii si poate provoaca iritatii.
De asemenea, uleiurile din citrice provoaca fototoxicitate, motiv pentru care determina eruptii cutanate si arsuri la nivelul pielii, daca te expui la soare dupa aplicare.
Apa fierbinte
Un dus fierbinte ar putea fi tot ce iti doresti in serile reci de iarna, dar aburul cald indeparteaza lipidele de pe suprafata pielii, lasandu-ti pielea rosie, iritata si cu usoare senzatii de mancarime.
Apa oxigenata
Usor antiseptic, peroxidul de hidrogen previne infectiile ce pot aparea in urma unor taieturi sau arsuri minore, insa nu poate fi folosit pentru ingrijirea zilnica a pielii deoarece este un alergen comun ce poate determina inflamarea sau arderea pielii, scazandu-i capacitatea de vindecare si inlaturand barierele naturale de protectie.
Lotiunea de corp
In primul rand, pielea de pe corp difera de cea a fetei, motiv pentru care nu trebuie folosite aceleasi produse de ingrijire. In comparatie cu cremele faciale, lotiunile de corp contin foarte mult parfum si mai putine ingrediente hranitoare, lucru ce poate irita tenul si chiar provoca eruptii la suprafata pielii, parfumul fiind si un alergen puternic.
Zahar
Cristalele de zahar sunt mult prea abrazive pentru ten, putand provoca micro-fisuri la suprafata pielii, determina aparitia inflamatiilor, petelor rosii si iritatiilor.
Spirt medicinal
Cunoscut ca un puternic dezinfectant si antibacterian, alcoolul medicinal poate fi folosit pentru sterilizarea ranilor, evitarea infectiilor si curatarea casei, dar nu poate fi aplicat pe ten deoarece usuca pielea, provoaca iritatii si indeparteaza lipidele si proteinele esentiale de pe suprafata epidermei.
Sursa foto: eva.ro