Indiferent de varsta pe care o ai, intotdeauna este dificil sa iti faci prieteni. Desigur, poate ca esti genul sociabil caruia ii vine usor sa cunoasca oameni noi, insa atunci cand vorbim despre a iti face prieteni, ne referim la a incuraja acele relatii care chiar merita si care se dovedesc a fi trainice in timp.
Daca este greu sa faci asta in tinerete, pe masura ce inaintezi in varsta devine inca si mai complicat. Este varsta la care iti vei fi dat deja seama ca relatiile de prietenie de durata sunt rare si necesita mai multa energie decat ai crede, din ambele directii.
Cu toate acestea, sa iti faci prieteni chiar si la 40,50 sau 60 de ani, ar trebui sa nu te sperie. Cu toate acestea, atunci cand spunem ca este mai greu sa iti faci noi prieteni, avem cateva argumente in spate. Iata cateva dintre ele:
Problemele familiale te tin ocupat
Probabil ai luat decizia de a iti intemeia o familie pentru ca ti-ai dat seama ca este important sa iti gasesti locul tau. Prietenii sunt langa tine oricand ai nevoie de ei, insa, la randul lor, fiecare are locul sau la care se intoarce. Este o decizie inteleapta, mai ales daca ai reusit sa iti gasesti jumatatea si viata ta a devenit una mai buna, nu una mai rea.
Totusi, viata de familie implica un efort continuu pentru a face lucrurile sa mearga. Timpul tau devine si mai redus atunci cand apar copiii, care tind sa iti solicite majoritatea resurselor de care dispui.
Timp pentru tine incepi sa ai din ce in ce mai putin, iar fericirea incepi sa ti-o traiesti prin cei dragi tie, preocupandu-te tot mai putin de persoana ta si de relatiile cu ceilalti pe care le creezi. In aceste conditii, este dificil sa gasesti resurse pentru a iti dori sa cunosti si alti oameni si nu doar sa cunosti, dar sa si intretii relatia cu acestia.
Daca vrei totusi sa incerci ceva nou, adu-ti aminte de faptul ca nu esti doar familia ta, ci esti un individ care are nevoie sa isi urmeze in continuare pasiunile. Facand acest lucru, poti cunoaste oameni noi si lega prietenii, de ce nu.
Dupa 30 de ani oamenii schimba cu greu cercurile sociale
In aceeasi directie, devii mai recunoscator pentru ce ai deja decat dornic sa ai inca si mai mult, cel putin cand vine vorba despre relatiile sociale. Pana la 30 de ani iti vei fi facut probabil 3 – 4 prieteni despre care stii sigur ca vor fi acolo atunci cand ai nevoie si care reusesc sa iti ofere bucuria aceea care iti este suficienta. Cand nu exista o nevoie propriu zisa de a incerca ceva nou, devine greu sa iti propui sa faci asta.
Poti incerca sa iesi cu prieteni vechi (care au prieteni la radul lor) si sa iti maresti astfel cercul de cunostinte. In felul acesta ai sansa sa cunosti oameni noi cu care chiar sa ai ce sa discuti.
Iti canalizezi energia catre alte directii
Pe masura ce inaintezi in varsta, a te vedea cu cineva nu mai este la fel de entuziasmant ca atunci cand erai tanar. Incep sa te bucure lucruri diferite si mai ales, incepi sa te bucuri de a reusi sa faci diverse activitati de unul singur: gradinarit, uitat la televizor, citit, plimbat prin parc, etc.
Incet incet ajungi sa te izolezi, si nu iti doresti sa se intample acest lucru. Una dintre realitatile dureroase ale batranilor este singuratatea. Nu alunga oamenii atunci cand inca sunt alaturi de tine, ci incearca sa le arati cat de importanti sunt: invita-i in parc, la tine acasa, la o prajitura in oras, etc.