Toata lumea stie ca are un gust minunat, iar expertii incurajeaza satisfacerea poftei de dulce cu ciocolata neagra, in defavoarea altor alimente. Sfatul isi are originea in numeroasele studii ce au demonstrat ca ciocolata neagra si cacaoa au mai multi antioxidanti si flavonoli decat sucurile naturale de fructe, depasind chiar fructele de padure, afinele si rodiile.
Astfel, datorita compozitiei chimice a boabelor de cacao, ciocolata neagra actioneaza in organism ca un antioxidant puternic ce combate radicalii liberi si moleculele ce pot afecta sistemul imunitar. O regula de baza in alegerea ciocolatei fiind continutul de cacao, cu cat acesta este mai mare, cu atat consumi mai multe flavonoide.
Iar acum, in timp ce iti satisfaci papilele gustative cu un baton de ciocolata, este momentul sa aflii si ce beneficii are pentru sanatatea ta.
1. Cacaoa si cancerul
A fost demonstrat ca pentamerul, un compus gasit in cacao, previne capacitatea celulelor canceroase de a se raspandi in tot organismul. Ingredientul ciocolatei actioneaza ca un deactivator pentru proteinele care, in general, imping spre raspandire celulele canceroase..
2. Ciocolata calda si dementa
Consumul a doua cani de ciocolata calda pe zi poate imbunatati agilitatea mentala in randul varstnicilor, studiile demonstrand ca, impreuna cu flavonele ar putea imbunatatii fluxul de sange la creier si functiile cognitive.
3. Ciocolata neagra si diabetul
Un studiu realizat in Italia a demonstrat ca flavonoidele din ciocolata neagra pot scatea tensiunea arteriala si colesterolul si imbunatatii modul in care organismul proceseaza zaharul. In cazul diabeticilor, consumul moderat de ciocolata neagra accereaza procesarea zaharului in organism.
4. Ciocolata neagra si bolile de inima
Datorita numeroaselor proprietati ale flavonoidelor, ciocolata neagra reduce riscul de a suferi boli de inima, prevenind formarea cheagurilor de sange. Trombocitele din sange ale multor iubitori de ciocolata se grupeaza lent, in comparatie cu cele ale persoanelor care nu sunt consumatoare.
5. Raceala poate fi tratata cu ciocolata?
Cacaoa contine o substanta chimica numita teobromina ce ajuta organismul sa lupte cu racelile comune. De asemenea, cercetatorii au demonstrat ca substantele chimice din cacao blocheaza actiunea nervilor senzoriali in cazul unor raceli usoare, oprind astfel tusea. Cercetatorii acestui studiu au constatat ca substantele chimice din ciocolata sunt mai eficiente decat codeina in tratamentul unei tuse cronice.