Daca exista un lucru care ii opreste pe oameni sa isi indeplineasca cele mai indrazneste obiective, in plan personal si profesional, acela este frica. Frica nu discrimineaza.
Ea poate fi prezenta in mintea oricarei persoane, oricat de mult succes ar avea aceasta, oricat de bine pregatita si plina de farmec ar fi.
Oamenii care au curajul de a indrazni, nu sunt aceia care stiu exact care este calea spre succes, ci sunt cei care au inteles ca pentru a obtine ceea ce isi doresc, este nevoie sa isi asume riscuri si, implicit, sa invete sa accepte sentimentul de frica, dar sa il poata controla.
Sentimentul de frica este unul normal, specific oamenilor atunci cand se confrunta cu situatii necunoscute sau atunci cand trebuie sa le dovedeasca celorlalti ca merita aprecierea lor.
Secretul este sa nu lasi aceasta teama sa stea in calea propriei fericiri. Iata cateva lucruri care te pot ajuta:
Gandeste-te ca majoritatea fricilor pe care le ai sunt irationale
Uneori, mintea noastra hoinareste si proiecteaza. Avem o capacitate extraordinara de a specula, de a ne pune intrebari si de a ne imagina tot felul de lucruri si situatii.
Usurinta cu care ne folosim imaginatia reprezinta o unealta foarte utila pentru fiecare dintre noi, avand in vedere ca imaginatia sta la baza creativitatii.
Insa, pentru ca aceasta sa fie folosita intr-un mod util, este important sa reusim sa o controlam atunci cand suntem influentati de anumiti factori negativi.
Frica actioneaza la nivelul imaginatiei, motiv pentru care adesea suntem convinsi ca cele mai urate scenarii pe care ni le putem imagina, sunt reale.
Asa apar obsesiile care pot fi depasite doar daca realizam faptul ca ele nu reprezinta o situatie reala, verificabila.
Pune pret pe curaj, nu pe nevoia de siguranta
Numeroasele studii efectuate de-a lungul anilor pe tema fricii si anxietatii indica faptul ca, intr-o masura covarsitoare, oamenii au nevoie sa se simta in siguranta, astfel ca aceasta nevoie ii determina sa accepte o casnicie care nu le mai aduce fericire sau un loc de munca nepotrivit.
In conditiile in care ne simtim atat de bine in zona de confort, este normal sa apara o stare de frica si anxietate atunci cand ne aflam in fata unor situatii necunoscute sau a unor schimbari majore.
Nu exista insa alta varianta decat aceea de a ne infrunta frica si de a gasi curajul de a intampina necunoscutul.
Adesea acesta ne aduce o serie de beneficii, iar o decizie radicala ne pune in fata unor noi oportunitati pe care nici nu le-am fi banuit inainte.
Nu te teme de esec
Viata este o serie de urcusuri si coborasuri, de momente fericite, de impliniri si de esecuri. Nu iti fie teama sa faci un pas in fata si sa accepti provocarile care apar de-a lungul vietii.
Uneori, a ramane blocat in propria zona de confort este mai pagubos decat a esua in urma unor decizii grele pe care ai decis sa le iei.
Aminteste-ti in permanenta ca esecul este inevitabil, insa gandeste-te ca nimic nu te ajuta sa inveti mai mult decat greselile pe care le faci.
Cheia succesului nu consta in cat de mult reusesti sa stai in picioare, ci in usurinta cu care te ridici de fiecare data.