Depresia postnatala nu afecteaza doar femeile, ci si barbatii in unele cazuri. In cazul acestei afectiuni, cauzele par sa fie adesea corelate cu modificarile hormonale, genetica, istoric cu boli de natura psihica, sau alte circumstante asemanatoare. Stigma asociata adesea bolilor mentale, pare sa le determine pe cele mai multe dintre femei sa nu apeleze la ajutor specializat.
Incarcatura este in aceasta situatie cu atat mai mare cu cat conceptia generala a societatii este ca nasterea este un proces natural in viata femeilor, si implicit unul pe care acestea il pot duce cu brio la bun sfarsit. Teama de a nu fi considerata mama buna, ori capabila sa isi creasca propriul copil, sunt cateva dintre motivele invocate adesea de catre femeile in cauza.
Care sunt insa simptomele depresiei postnatale?
Depresia postnatala, asa cum ii spune si numele, este o forma de afectiune psihica care poate incepe oricand pe parcursul sarcinii, pana la primul an din viata al copilului. Simptomele acesteia sunt aceleasi ca in cazul depresiei inteleasa in termeni generali.
Pentru ca medicul sa puna un astfel de diagnostic, trebuie sa fie identificate 5 simptome specifice dintr-o lista preexistenta de stari caracteristice:
- sentimentul de tristete, de gol interior, de lipsa de speranta, aproape zilnic
- pierderea interesului in activitati care inainte produceau placere
- scadere in greutate sau apetit scazut
- ganduri suicidale recurente
- libidou scazut
- oboseala si scadere a energiei si motivatiei
- igiena precara
- viata sociala nesatisfacatoare
- insomnie sau stare continua de somnolenta
- frica de auto-vatamare, de a ii face rau copilului sau partenerului
Cum poate fi depasita depresia postnatala?
Ajutor de specialitate. Din ce in ce mai multi specialisti devin tot mai constienti de aceasta problema, astfel ca o prezentare rapida la cabinet nu doar ca este benefica pentru pacient in sine, ci si pentru cercetarile efectuate in domeniu.
A cere ajutorul inseamna a te gandi in primul rand la tine si copil, prin prisma faptului ca vei beneficia de suport sporit din partea specialistilor. Daca este identificata mai tarziu sau prea tarziu, depresia poate degenera, cu urmari grave pentru persoana in cauza.
Terapia. Este mereu o solutie pentru cei care simt ca au nevoie de ajutor. Adesea, terapia este insotita si de un tratament medicamentos care sa rezolve problemele de natura hormonala, dat fiind faptul ca in depresie, pe langa dezechilibrul emotional, exista si un dezechilibru chimic.
Comunicarea cu partenerul. Partenerul joaca un rol important in intreg procesul.
Este cel care are cel mai des contact cu persoana in cauza, cel care o cunoaste cel mai bine si implicit cel in fata caruia pacientul ar reactiona cel mai bine. Ca persoana afectata, ceea ce trebuie sa faci este sa explici ce ti se intampla, nu sa te prefaci ori sa spui ca totul este bine, cand de fapt lucrurile nu stau asa. O comunicare eficienta poate salva o relatie, mai ales ca lucrurile pot scapa de sub control atat de usor in astfel de situatii.
Evitarea adictiilor. Jocuri pe calculator, tigari sau alcool – tot ceea ce insemana adictie trebuie sa fie evitat. Riscul de a dezvolta adictii este foarte mare, pe acest fond, iar cel mai mult va avea de suferit copilul. Relatia cu partenerul este din nou importanta si poate conduce catre depasirea momentului.
Cat mai multa miscare. Miscarea este cunoscuta pentru efectele ei terapeutice, fie ca este vorba despre o plimbare in parc sau despre activitate regulata, intensa. Este o metoda de destresare eficienta si daca esti genul sportiv, ar fi varianta potrivita pentru a iti recapata echilibrul.