Gandeste-te la asta: ai petrecut intreaga zi la lucru si te-ai gandit intreaga dimineata la cum vrei sa realizezi in sfarsit acel lucru pe care ti l-ai propus sa faci de atat de mult timp.
Esti constient de faptul ca timpul nu functioneaza in favoarea ta, insa, desi gasesti timpul necesar, in mod inconstient in ocupi cu alte lucruri pe care trebuie sa le faci, numai nu cu acel lucru atat de important pe care il tot amani. Nu, asta nu inseamna ca esti lenes, ci ca treci printr-o perioada de oboseala mentala in care ceea ce iti lipseste este energia de a face lucruri.
Aceasta este o realitate cu care majoritatea oamenilor se confrunta periodic de-a lungul vietii, insa lucrurile devin complicate atunci cand perioada de oboseala mentala tinde sa se permanentizeze si duce incet dar sigur catre depresie si alte afectiuni associate acesteia. Pentru a combate aceasta stare nedorita de oboseala, este important sa identificam factorii care o genereaza. Iata cativa dintre acestia:
Un job nesatisfacator
Petrecem la locul de munca cea mai mare parte a saptamanii – daca faci un calcul scurt, 5 zile de lucru pe saptamana a cate 8 ore, inseamna 88 de zile pline pe parcursul unui an, in care esti la locul de munca.
Daca jobul nu te satisface, este normal ca oboseala mentala sa se instaleze usor si sa devina in scurt timp o problema. Jobul ideal nu exista, insa trebuie sa iti pui urmatoarele intrebari daca vrei sa eviti astfel de situatii: iti urasti locul de munca? Simti ca e ok insa te plictiseste? Nu iti place jobul tau dar esti platit bine? Iti place dar nu inveti mare lucru?
Sunt intrebari pe care trebuie sa ti le adresezi iar daca balanta tinde sa incline spre negativ, atunci ar trebui sa iei jobul in considerare ca factor care te oboseste constant.
Ai prea multe lucruri de facut
Da, pe masura ce ai tot mai multe lucruri de facut, devine tot mai dificil sa reusesti sa te concentrezi sis a le rezolvi in egala masura. Oricare dintre noi poate ajunge la un nivel de stres suficient de mare din cauza lucrurilor pe care trebuie sa le faca.
Ajungi la un nivel la care te gandesti ca nici macar atunci cand ai putin timp liber, nu reusesti sa stai sau sa te relaxezi fara a te mai gandi ori face altceva intre timp. Incearca sa delegi oameni, sa apelezi la prieteni care sa te poata ajuta cu situatia data si sa faca si ei lucruri pentru tine.
Nu ai hobbyuri sau pasiuni
Cand iti umpli viata doar cu ceea ce trebuie sa faci, nu si cu ce iti place sa faci, tinzi sa intri pe o panta descendenta din punct de vedere al sanatatii mentale. Daca esti pasionat de anumite lucruri dar nu ai energie sau chef sa te apuci de ele, inseamna ca starea ta psihica si emotionala este in neconcordanta cu ce ar trebui.
Nu poti refuza oamenii/sarcinile
Este important sa stii sa spui nu uneori, chiar daca poate esti invitat de prieteni intr-o iesire de weekend. Poate ca in mod normal ti-ar prinde bine, insa atunci cand deja esti foarte obosit, ar putea fi o varianta mai buna sa stai acasa. Prioritizeaza si nu te mai gandi ca ii faci pe cei din jur sa sufere. Fiecare isi cunoaste nevoile si face ce ii prinde bine.