Cu totii stim ce inseamna stresul, fie ca il experimentam temporar sau ca a devenit o prezenta zilnica, prin prisma relatiei, a locului de munca sau a altor probleme pe care le intampinam. Stresul cronic poate provoca imbolnavirea organismului. Hipertensiunea arteriala, insomnia, depresia, sunt doar cateva din afectiunile pe care le poate genera.
Organismul poate fi in continuare stresat chiar si atunci cand aparent, trecem prin perioade mai linistite. De aceea, este important sa iti asculti organismul si sa gasesti metode pentru a te destresa. Ai mai jos o serie de alternative:
Redu ritmul activitatilor zilnice
Creierul este obisnuit sa faca fata stresului pe termen scurt. Altfel spus, daca treci printr-o perioada stresanta, este important sa iti oferi timp sa te relaxezi, sa mananci si sa dormi. In ritmul vietii cotidiene de azi, ignoram sau reducem nevoia de relaxare si odihna si continuam perioada stresanta pana cand clacam.
Este important ca inclusiv la munca, sa iti acorzi 5-10 minute in care sa te relaxezi, indiferent ca iesi in pauza sau ca te concentrezi pe respiratie. Acorda-ti cateva minute pentru a iti da seama de ce are nevoie organismul tau si rasplateste-l.
Fa sport
Studiile arata faptul ca plimbatul sau alergatul au beneficii importante pentru organism si reduc intr-o maniera importanta nivelul stresului din organism.
De asemenea, sportul te face sa arati mai bine si sa ai mai multa incredere. Imaginea de sine este importanta si este asociata adesea perioadelor bune din viata ta. Atunci cand esti stresat, uiti sa ai grija de tine sau pur si simplu ignori. Iesi in aer liber si fa putina miscare. Merita!
Iesi la iarba verde
Cand treci printr-o perioada stresanta, o plimbare in parc poate face minuni. Un studiu recent arata faptul ca a te plimba in zone de spatii verzi are un efect mult mai bun asupra organismului decat a face acelasi lucru in zone aglomerate, precum pietele sau bulevardele marilor orase.
Culoarea verde in general are un efect benefic asupra creierului, ajutandu-l sa se relaxeze. Daca nu ai oportunitatea de a iesi intr-un parc, poti chiar sa folosesti ecranul verde al laptopului sau sa iti amenajezi la birou sau in camera un spatiu colorat astfel.
Mananca sanatos
Mancarea reprezinta combustibilul organismului. Daca esti stresat si combustibilul este de proasta calitate, corpul tau va avea si mai mult de suferit si nu va fi in stare sa se refaca. De aceea trebuie sa ai grija ce mananci, mai ales in perioadele stresante.
Consuma fructe si legume din plin, pentru ca acestea iti aduc aportul necesar de vitamine si minerale. De asemenea, nu este important doar ce mananci, ci si cat si cand. Nu manca pe fond de stres, adica mai mult decat simti nevoia, si nu abuza de mancare la ore tarzii. Ultima masa ar trebui sa fie cu 3-4 ore inainte de a te culca.