Prima intrebare simpla pe care probabil o ai in minte. Daca intr-o noapte nu ai putut sa dormi cat trebuie, poti recupera orele nedormite noaptea urmatoare? Raspunsul este … da. Daca trebuie sa te trezesti devreme pentru o intalnire care are loc, de exemplu, vineri, poti sa dormi mai mult sambata, pentru a recupera somnul pierdut.
Somnul constituie o activitate restaurativa – in timpul somnului, creierul catalogheaza informatii si vindeca corpul. Mai mult, decide ce este important si ce poate fi eliminat.
De asemenea, somnul vindeca si repara vasele de sange si inima.
Acestea fiind spuse, recuperarea unei nopti de somn pierdute nu este la fel ca obtinerea unui somn de calitate de care ai nevoie. Cand pierzi o noapte de somn, dureaza mai mult timp pentru ca organismul sa se recupereze. Conform unui studiu din 2016, dureaza circa patru zile pentru ca corpul uman sa se restabileasca pe deplin de la somnul pierdut.
In plus, multe persoane tind sa piarda ore importante de somn, in mod frecvent, acesta problema devenind cronica. Acest lucru creeaza un deficit de somn, ceea ce face complicata recuperarea somnului si cresterea probabilitatii simptomelor de deprivare a somnului.
Daca te simti zilnic obosit si iti este greu sa te concentrezi la locul de munca, atunci inseamna ca ai nevoie de mai mult somn, in special somn de calitate, odihnitor.
Cum poti sa dormi mai bine?
Iata ce pasi trebuie sa urmezi pentru a te asigura ca te bucuri de un somn de calitate:
1) Creeaza o rutina de somn;
2) Controleaza expunerea la lumina;
3) Fa sport in timpul zilei;
4) Alege cu grija ceea ce mananci si ce bei;
5) Fa un dus fierbinte.
>> Daca ti-a placut articolul, iti recomandam - Dureri abdominale - Care sunt cele mai intalnite cauze si simptome?
Sursa foto: pexels.com