Adevarul e ca oamenii obsedati de control sunt cei mai mari inamici ai lor insisi. Asta pentru ca au nevoie de singurul lucru pe care nu-l pot avea: controlul a tot si sa fie atotstiutori.
Poti sa incerci sa previi tot felul de lucruri, insa viata are intotdeauna cateva surprize sa-ti rezerve, iar aste te frustreaza si mai tare si incerci sa detii si mai mult controlul. Dar felul asta de a fi este foarte stresant. Deci ce poti face? Cum poti sa detii in continuare controlul asupra tuturor lucrurilor si sa fii mai putin stresata?
Iata un plan pentru a-ti tine sub control dorinta de control :)
Primul pas: Observa-te
Pentru a schimba orice comportament trebuie sa recunosti ca ai acel comportament. Sa fii constienta de el. Asa ca incearca sa-ti observi cateva zile la rand comportamnetul si sa scrii intr-un carnetel fiecare intamplare care te-a facut sa "imparti firul in patru", sa planifici foarte amanuntit un lucru, sa fii excesiv de critica, sa fii foarte protectoare sau foarte ingrijorata de un lucru anume. Sa observi toate lucrurile astea la tine poate fi greu, insa poti ruga un prieten foarte bun sau un membru al familiei sa-ti atraga atentia atunci cand incepi sa devii obsedata de control.
Pasul 2: Realizeaza care este emotia care iti induce acest comportament
Poti crede ca starea de stres pe care o ai este rezultatul efortului pe care il depui ca sa tii totul sub control, insa emotiile sunt cele care iti induc obsesia de control si iti cauzeaza stres. Pentru a reusi sa-ti schimbi comportamentul trebuie sa identifici care este emotia care il cauzeaza. Vestea buna e ca sunt doar opt emotii de baza din care trebuie sa alegi:
- Dragoste
- Bucurie
- Frica
- Furie
- Tristete
- Vina
- Gelozie
- Dezgust
Iata si un pont ajutator: in general, emotia din spatele obsesiei de control este frica. Sa simti ca poti controla lucrurile este o nevoie de baza, iar cand viata iti demonstreaza ca nu poti contola absolut orice, apare frica si senzatia de incomfort. Asa ca pentru a-ti nu mai fi teama si a avea mai mult control, incerci sa controlezi tot ce te inconjoara chiar si acele lucruri care nu au legatura cu problema ta.
Pasul 3: Identifica gandurile distorsionate si provoaca-le
Emotiile ne fac de multe ori sa gandim distorsionat o problema. Un alt lucru pe care cei obsedati de control il fac este sa se gandeasca la catastrofe - adica sa te gandesti la cel mai rau lucru care se poate intampla. De exemplu - ai un raport de facut, dar nu reusesti sa-l predai la timp sefului, asa ca incepi sa te gandesti ca seful tau va crede ca nu esti in stare sa-ti faci treaba si te va concedia.
Secretul pentru a depasii faza asta este sa te opresti si sa fii atenta la ce te gandeai in momentul in care incepe sa se manifeste obsesia de control. Opreste-te si intreaba-te: La ce ma gandesc acum? Ceea ce gandesc are sens sau e o gandire deformata?
De multe ori, cand realizezi ca folosesti mai mult argumentele emotionale si nu pe cele logice, iti poti schimba perspectiva, iar acest lucru reduce intensitatea emotiei si te ajuta sa rezisti tentatiei de a controla totul.
Pasul 4: Fa exact opusul a ceea ce emotia iti spune sa faci
Odata ce-ai identificat emotia care te face sa-ti doresti controlul si ai identificat si gandurile care fac obsesia de control mai puternica, este timpul sa te opresti din a mai fii in control si sa lasi lucrurile sa se intample.
Alege unul din lucrurile care te fac sa devii obsedata de control si resista a-l mai face. Frica iti va spune sa incerci sa controlezi lucrurile, dar in loc de a ceda tentatiei de a controla incearca sa faci exact opusul. Luaind exemplul de mai sus - trimite un email sefului tau in care sa-i spui ca mai ai nevoie de timp pentru a face raportul.
Catastrofa la care te gandeai nu se va intampla. In plus vei vedea ca te vei simtii mai putin stresata si va fii mai putina presiune pe tine.
Pasul 5: Exerseaza acceptarea de sine si auto-compasiunea
Sa schimbi un comportament poate fi greu, pentru ca tu folosesti acel comportament ca mijloc de a evita o emotie stresanta. Asta inseamna ca vei simtii din plin acea emotie cand nu vei incerca sa controlezi tot, si asta nu te va face sa te simti prea bine.
Dar e momentul sa fii ingaduitoare cu tine si treci prin aceste emotii cu acceptare de sine si compasiune. Sa-ti spui din cand in cand "Pot sa fac asta. Sa nu controlez e greu dar ma va ajuta sa fiu mai putin stresata pe viitor." Sau poti face acest mic ritual de acceptare: Trage aer in piept si spune-ti in gand "Totul este" - apoi in timp ce expiri "asa cum trebuie sa fie."