Anul trecut, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Mintale, CNAS tragea urmatorul semnal de alarma:
“Conform studiilor sociologice, tulburarile psihice si de comportament sunt subdiagnosticate in Romania, deoarece chiar si simpla consultare a unui medic psihiatru este privita deseori in mod negativ.”
Sa vedem, asadar, care sunt cele mai des intalnite mituri despre tulburarile mintale:
Tulburarile mintale nu sunt afectiuni reale
De fapt, tulburarile mintale sunt la fel de reale ca orice afectiune fizica, lucru dovedit si prin faptul ca pentru multe dintre ele exista deja tratamente medicamentoase eficiente. Nu exista „lasa ca trece„ pentru ca tulburarile mintale rareori trec de la sine. Daca cineva isi rupe o mana, nu-i spunem „lasa ca trece„, ci il insotim la spital si, mai mult decat atat, intelegem ca va avea nevoie de ajutor o vreme pana cand isi va putea folosi din nou mana.
Eu nu voi avea niciodata de-a face cu tulburarile mintale
Poate ca nu vei experimenta direct o tulburare mintala, dar sansele sunt extrem de mari sa i se intample asta cuiva din cercul tau de apropiati. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in Europa aproape o treime dintre adulti (18-65 de ani) au suferit, intr-o forma sau alta, de o tulburare mintala doar in ultimul an. Aici intra tulburari ca depresia, anxietatea, abuzul de substante si tulburarile alimentare.
Persoanele cu tulburarile mintale sunt violente si periculoase
Studiile arata ca tulburarile mintale nu sunt un indicator bun pentru a prezice actele de violenta. De fapt, este chiar invers: din cauza excluziunii sociale asociate cu tulburarile mintale, este mult mai probabil ca tocmai persoanele afectate de acestea sa fie victimele unui act violent, si nu invers.
Tulburarea mintala este semn de slabiciune si de lipsa vointei
Exista preconceptia ca persoanele care sufera de o tulburare mintala sunt asa pentru ca nu pot face fata stresului si nu au vointa necesara sa treaca peste greutatile vietii. Dar daca ne gandim la cat stres in plus presupune gestionarea unei boli, oricare ar fi ea, ne dam seama ca de fapt aceste persoane au probabil abilitati crescute de a-si gestiona stresul si emotiile negative. Faptul de avea grija de tine, de a recunoaste ca ai nevoie de ajutor si de a cere acest ajutor sunt semne de forta interioara, nu de slabiciune.
Persoanele cu tulburari mintale nu muncesc
Probabil te-ar surprinde sa afli cati dintre colegii tai de la munca se lupta in tacere cu o forma sau alta de tulburare mintala. Faptul ca ai o tulburare mintala nu inseamna ca nu poti aduce nicio contributie societatii sau echipei la locul munca si nu presupune automat ca insemni mai putin ca om. Din pacate, se intampla destul de des ca persoanele cu tulburari mintale sa fie discriminate la angajare, chiar daca isi doresc sa munceasca.
Copiii nu pot suferi de tulburari mintale ca depresia – astea sunt probleme de oameni mari
Nimic mai fals. Din pacate, chiar si copiii sufera de tulburari mintale si multe dintre tulburarile depistate la adulti debuteaza de fapt in copilarie sau adolescenta. Tocmai de aceea trebuie sa fim atenti la comportamentul copiilor nostri si sa fim constienti ca tulburarile mintale la copii se manifesta uneori complet diferit decat la adulti, ceea ce ingreuneaza depistarea lor.
Acestea sunt doar cateva dintre ideile preconcepute fata de persoanele care sufera de tulburari mintale, iar ideile preconcepute duc de cele mai multe ori tocmai la excluderea persoanelor care au cea mai mare nevoie de ajutor.