Prediabetul reprezinta acea afectiune in care nivelul de zahar din sange este mai mare decat in conditii normale, dar nu atat de ridicat incat sa fie luat in calcul diagnosticul de diabet zaharat.
In tara noastra, diabetul este descoperit adesea intamplator, in urma efectuarii unor analize de baza sau atunci cand sunt realizate investigatii pentru un alt tip de afectiuni.
In ciuda incidentei crescute, mai ales in ultimii ani, nu exista campanii reale de constientizare si preventie a acestei boli.
Prediabetul este cu atat mai greu de considerat ca atare, cu atat mai mult cu cat nu toata lumea are posibilitatea de a isi masura glicemia si foarte putini au acasa glucometru.
De aceea, atunci cand in urma unui control sau a unei probe de glicemie, rezultatul este unul care poate confirma existenta prediabetului, destul de putini sunt aceia care decid sa isi masoare periodic glicemia si chiar sa ia masuri din timp.
Cu toate acestea, specialistii considera ca depistarea la timp a fazei de prediabet si adoptarea unui stil de viata corespunzator, pot tine boala departe.
Altfel, exista riscul ca in decurs de 8-10 ani de la depistarea prediabetului, boala sa se instaleze.
Iata cateva dintre masurile pe care le poti lua daca te afli in faza de prediabet:
Monitorizeaza-ti greutatea
Este foarte important sa ai un numar optim de kilograme, pentru ca studiile arata ca obezitatea, in combinatie cu predispozitia genetica, poate fi responsabila pentru dezvoltarea diabetului de tip 2.
Diabetul este o boala care afecteaza in timp buna functionare a principalelor organe, astfel ca pierderea in greutate devine imperios necesara pentru ca organismul sa poata lupta cu boala.
In cazul pacientilor insulino-dependenti, cantitatea de insulina injectata este in legatura cu numarul de kilograme al pacientului, stiut fiind faptul ca insulina, pe langa beneficiile sale, poate avea si efecte adverse asupra organismului.
O greutate normala iti permite in acelasi timp sa fii mai mobil si sa faci sport in mod constant.
Practica sport cu regularitate
Exercitiul fizic si dieta sunt doua dintre cele mai importante lucruri pentru evitarea diabetului. Specialistii recomanda cel putin 30 de minute de exercitii in fiecare zi.
In functie de varsta si starea de sanatate, intensitatea si durata exercitiului fizic poate varia, fiind la fel de benefice si cateva miscari de incalzire de dimineata, sau o plimbare seara, inainte de culcare.
Exercitiile fizice ajuta la mentinerea unei greutati optime si echilibreaza balanta hormonala.
Adopta o dieta echilibrata
Renunta la bauturile carbogazoaze si potoleste-ti pofta de dulce cu miere sau foloseste alt indulcitor natural.
Este important ca mesele sa fie luate la aceeasi ora zilnic, pentru ca glicemia sa poata fi pastrata in limite normale, fara fluctuatii majore.
In functie de cat de mare este valoarea acesteia, trebuie efectuate modificari la nivelul dietei si facut un efort mai mare in cazul in care situatia o cere.
Sunt de evitat alimentele cu indice glicemic mare, si preferate legumele, fructele proaspete si carnea.
Odihneste-te suficient
Stressul este principalul factor care cauzeaza diabetul, iar privarea de somn contribuie la acumularea stressului in organism.
Pentru prediabetici, sunt necesare minimum 6 ore de somn pe noapte, in care odihna sa nu fie perturbata de televizor, telefon mobil, sau orice ar putea genera un somn agitat.