Sportul a reprezentat de-a lungul timpului acea metoda eficienta la care recurge toata lumea care si-ar dorit vreodata sa piarda chiar si doar cateva kilograme. Desigur, orice program sportiv initiat in acest sens, necesita o dieta care sa completeze armonios decizia deja luata. In sport, rutina este importanta, intrucat rezultatele apar doar daca perseverezi si ai un program de care te tii. Sa faci acest lucru nu este foarte greu, pentru ca activitatea fizica vine la pachet cu instalarea unei stari de bine. Responsabile sunt endorfinele, o categorie de substante produse de creier, numite si neurotransmitatori, care sunt prezente in cantitate mai mare atunci cand facem sport. In felul acesta, in majoritatea cazurilor, se dezvolta o nevoie constanta de a face miscare. Scopul sportului in terapie este acela de a deveni un catalizator in stimularea acestor substante chimice, astfel incat sa nu mai fie nevoie ca ele sa fie ingerate artificial (prin tratament medicamentos, cum este cazul antidepresivelor, pastile folosite in cazuri de depresie, pe baza de serotonina, cunoscuta drept hormonul fericirii).
Ajuta in combaterea depresiei
Sportul are acest dar, de a iti face viata mai frumoasa cel putin temporar, din motivele prezentate mai sus. Mai mult de atat, in timpul sportului ne concentram adesea pe ceea ce facem, dand o pauza mintii care in general, in cazul persoanelor depresive, ruleaza aceleasi ganduri in mod obsesiv. Chiar si cateva minute pe zi te ajuta sa iesi din acea stare, recapatandu-ti chiar si putin controlul asupra situatiei.
Vei arata mai bine
In depresie, este cunoscut faptul ca iti pierzi controlul asupra felului in care arati. Acest lucru se intampla din cauza ca dezvolti anumite dependente, precum cea de zahar, doar pentru a inlocui alte nevoi pe care nu le poti indeplini: de exemplu, nevoia de afectiune. Prin sport, vei reusi sa iti modelezi si corpul, nu doar felul de a privi lucrurile, iar acest lucru iti va da o incredere de sine de care ai mare nevoie. De aici pana la a iti dori sa cunosti lume, sa iesi din casa, sa explorezi, este doar un pas. Depresia inseamna izolare, iar sportul te poate ajuta sa depasesti aceasta bariera.
Te vei organiza mai bine
In general oamenii care au un program incarcat, reusesc sa se organizeze mai bine tocmai din nevoia de a duce la indeplinire cat mai multe dintre sarcini. Asa cum ai program pentru orice altceva, a merge la sala sau a alerga in parc in mod regulat este o activitate pe care trebuie sa o tratezi cu la fel de mare importanta. Repetarea obiceiurilor bune ajuta mult in tratarea depresiei, iar sportul poate fi o varianta ideala, mai ales daca esti genul sportiv care poate a uitat cat de bine se simte sa faci miscare.
Preventie impotriva diferitelor afectiuni
In depresie, pot aparea o serie de afectiuni dezvoltate din varii motive. De exemplu, pe fond de stres si consum excesiv de zahar, se acumuleaza kilograme in plus, iar impreuna pot duce la aparitia diabetului. In egala masura, incidenta bolilor cardiovasculare este din ce in ce mai mare la persoanele care sufera de depresie. Acestea pot fi tinute departe prin sport, pentru ca sportul inseamna miscare, minte sanatoasa si corp sanatos.