Asadar, nu ne ramane decat sa vedem impreuna care sunt consecintele directe ale depunerilor bacteriene in interiorul cavitatii orale, pentru a le constientiza si a actiona din timp, prin controale stomatologice amanuntite si o igiena dentara corecta. Cariile, caderea dintilor sau respiratia urat mirositoare au acelasi numitor comun: placa bacteriana. Cum poate un singur inconvenient sa genereze in timp atat de multe probleme?
Ei bine, nu vrem sa iti dezvaluim totul chiar din primul paragraf, asa ca mai bine ne intalnim la finalul acestui articol, pentru a trage impreuna concluziile necesare.
-
Placa bacteriana si cariile
Pentru a intelege legatura dintre formarea placii bacteriene si formarea cariilor, trebuie sa facem mai intai o clasificare a acesteia in doua tipologii diferite, pornind de la locul in care placa bacteriana se formeaza in cavitatea bucala. Asadar, putem vorbi despre:
Placa bacteriana subgingivala
Reprezentata prin depunerile de bacterii ce ocupa santul gingival si pungile paradontale.
Placa bacteriana supragingivala
Depunerile de bacterii ce se lipesc de smaltul dintilor, cerul gurii si limba.
Cea din urma cauzeaza in timp formarea cariilor. Compozitia placii bacteriene poate sa difere de la caz la caz, printr-o suma de microorganisme ce raman pe suprafata dentara. Printre cele mai frecvente astfel de bacterii se numara:
-
Streptococul mutans;
-
Streptococul sagitus;
-
Streptococul salivarius;
-
Lactobacilul.
Acizii provocati de aceste bacterii ataca in timp smaltul dintilor, provocand ulterior carii ce pot fi tratate insa cu usurinta, in cazul in care se apeleaza la un consult stomatologic. Insa daca placa bacteriana nu este inlaturata, raul nu va fi niciodata taiat de la radacina.
2. Placa bacteriana si caderea dintilor
Ei bine, iata ca intre carii si caderea dintilor exista o legatura extrem de puternica, in acest caz. Daca nu reactionezi la timp, atunci cand o carie apare pe suprafata unui dinte, risti sa ramai fara el. Cum? Ei bine, atunci cand cavitatile netratate ajung la pulpa dentara, intervine durerea cauzata de infectiile localizate in zona respectiva. In cazul in care medicul stomatolog nu mai poate salva dintele afectat de evolutia avansata a cariei, singura solutie ramane extractia dentara.
Insa asta nu inseamna ca vei ramane fara dinti pentru tot restul vietii. Chiar daca nu ai actionat din timp in privinta placii bacteriene sau a cariilor, poti apela oricand la un implant dentar de la Dental Progress, pentru umplerea golului ramas in urma extractiei. Implantul dentar reprezinta viitorul stomatologiei moderne, cu o rata de integrare de 100%.
Asta inseamna ca organismul tau va percepe implantul dentar din titan ca pe o radacina dentara si nu ca pe un corp strain. Tu vei putea zambi la fel de frumos ca inainte, dar tine cont de indicatiile medicilor de la Dental Progress, cu privire la igiena orala pe care trebuie sa o urmezi in fiecare zi, dupa tratamentul de implant dentar.
3. Placa bacteriana si halitoza
Pacientii care sufera de halitoza (respiratia urat mirositoare) au lasat pentru foarte mult timp netratata problema placii bacteriene. Aceasta este principala cauza pentru dezvoltarea acestei conditii medicale, ce ofera un impact negativ puternic asupra vietii sociale. Compusii volatili de sulf din componenta placii bacteriene depuse pe dinti, cerul gurii, limba si in stratul gingival, cauzeaza mirosuri neplacute, fiind de altfel responsabili si de aparitia unor boli gingivale (ex: gingivita, paradontita).
Este bine de mentionat un aspect extrem de important: consumul de alimente bogate in proteine favorizeaza dezvoltarea acestor culturi bacteriene din gura, de aceea, este extrem de important sa intelegem exact cum functioneaza aceste culturi volatile, astfel incat sa ne schimbam stilul de viata, pentru a evita toate urmarile nefaste ale placii bacteriene.
De aceea, un consult de specialitate la clinica stomatologica Dental Progress iti poate oferi nu doar cele mai bune tratamente, fie ca vrei un implant dentar sau o inlaturare a placii bacteriene. In acelasi timp, specialistii nostri iti pot oferi informatii vitale despre lucrurile pe care trebuie sa le schimbi in obiceiurile tale de consum zilnice, pentru a actiona eficient impotriva depunerilor bacteriene din cavitatea orala.