Ce este vitamina D?
Vitamina D este produsa de organism dupa expunerea la lumina soarelui. Exista, de asemenea, alte surse de vitamina D, pe care oamenii le pot adauga in regimul lor, in cazul in care prezinta deficit de vitamina D.
Astfel, lumina soarelui este principala sursa de vitamina D, iar expertii considera ca un total de 30-60 de minute de soare in fiecare saptamana ar trebui sa fie suficient pentru a mentine nivelul ridicat al vitaminei D, dar, in anumite parti ale lumii si in anumite anotimpuri, poate fi dificil sa te bucuri de razele soarelui.
Vitamina D are multe beneficii, printre care:
- imbunatatirea rezistei osoase;
- intarirea sistemului imunitar;
- reglarea simptomelor diabetice;
- prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare.
Prezenta acestei vitamine este esentiala pentru sanatate, astfel incat este important sa stii care sunt alimentele care contin vitamina D.
Alimente bogate in vitamina D
Cele mai bune alimente cu vitamina D includ: hering, somon, stridii, creveti, lapte si ton. In functie de varsta, este indicat sa consumi intre 5 si 10 micrograme de vitamina D pe zi.
Hering
O portie de 100 de grame de hering contine de patru ori mai mult cantitatea de vitamina D decat ai nevoie intr-o zi.
Stridii
Nu numai ca sunt surse excelente de vitamina D, ci ofera minerale esentiale, cum ar fi zinc si seleniu.
Lapte
O singura cana de lapte contine aproximativ 25% din totalul de vitamina D de care organismul are nevoie in fiecare zi.
Pestele reprezinta o optiune foarte buna de vitamina D, insa sunt si alte surse care includ aceasta vitamina, cum ar fi: produse lactate, suc de portocale, lapte de soia si cereale.
Sursa: organicfacts.net
Sursa foto: pexels.com