Carne
Cand vorbim de carne, este important sa le oferim celor mici tipul de carne pentru care organismul lor este pregatit, in functie de varsta. Inceputurile alimentatiei unui copil sunt raportate, in principal, la carne de pui si carne de peste. O dorada la cuptor cu legume sau un alt peste usor de curatat ar putea face deliciul celor mici, mai ales daca mancati alaturi de ei si le aratati ca nu au de ce sa se teama de oase, spre exemplu.
Carnea este un aliment cat se poate de consistent, deci va fi felul principal de pe farfurie, iar in functie de preferintele celui mic, putem gati piept de pui cu un piure de cartofi sau chiar alt tip de carne, in functie de preferinte. Carnea de vita si de porc sunt sortimente ceva mai grase si grele pentru digestie, deci se recomanda in cantitati moderate, copiilor de varsta mai mare.
Legume
Legumele sunt adesea produsele care se folosesc pe post de garnitura, langa un fel principal de mancare. Cea mai populara exceptie este cartoful, care se poate face piure si devine el insusi felul principal, langa care putem adauga o salata verde cu una sau doua picaturi de ulei de masline, pentru un gust si mai placut. Din categoria legumelor colorate putem face minuni cu broccoli, spanac, morcov si rosii. Ramane alegerea parintilor felul in care acestea vor fi preparate si servite.
Fructe
La fel precum in cazul legumelor, fructele se ofera si ele la momentul potrivit, in functie de o serie de indicatii medicale si cu grija la posibilele alergii ale celui mic. In rest, restrictii nu exista si se recomanda o curatare corecta, grija la samburi si evitarea consumului excesiv. Sunt un aport excelent de vitamine si reprezinta desertul perfect, dupa un pranz colorat.
Cei mici pot deprinde o multime de abilitati interesante, in timp ce invata ce fructe se pot manca in coaja si care nu, cum sunt culese, in ce copaci/arbusti cresc si in ce sezon apar. Este indicat consumul de fructe de sezon, in asa fel incat alimentele sa fie mereu proaspete si gustoase.
Lactate
O gama atat de variata de produse te poate scoate din momentele lipsite de inspiratie, in ceea ce priveste gatitul. Laptele consumat ca atare, branza de vaci simpla, indulcita sau in diferite deserturi si iaurturile combinate cu fructe de sezon aduc nutrientii necesari si multa voiosie in bucatarie. Laptele poate fi ingredient in produse care sa le aminteasca celor mici de mersul la bunici. La urma urmei, laptele cu macaroane al bunicii are un gust inconfundabil si este, totusi, usor de pregatit.
Paste, orez si surse de fibre
Bineinteles ca, in timp, copiii isi construiesc propriile gusturi si cu siguranta ar trebui sa fim constienti de o serie de aversiuni pe care le au. Atat timp cat tinem cont de alimentele pe care nu vor sa le consume si le inlocuim cu altele din aceeasi categorie, aportul de substante nutritive nu va fi afectat. Pastele si orezul pot lua forme extrem de variate, astfel ca le putem folosi si pentru fel principal si pentru desert. De asemenea, daca unele cereale sunt greu de acceptat in forma lor initiala, pot fi adaugate la salate sau in alte garnituri apetisante.
Asadar, atentia la hrana celor mici trebuie imbinata cu diversitatea. De exemplu, daca luni gatim peste cu legume, marti putem oferi piept de pui cu orez, iar miercuri incercam carne de vita cu salata. Joi mentinem suspansul cu desertul ca la bunica acasa, vineri pregatim porc cu piure de cartofi, iar in weekend putem da iarasi mancare usoara. In felul acesta, vom obisnui stomacul cu toate tipurile de mancare, iar cei mici vor avea o dieta echilibrata si isi vor forma obiceiuri sanatoase de alimentatie.
Sursa Foto: Shutterstock