Mancatul pe fond emotional reprezinta un obicei pe cat de prezent in viata fiecaruia, pe atat de ignorat. Poate ca ingrijorarile apar atunci cand punem cateva kilograme in plus si nu ne mai incap hainele vechi, insa in general, suntem prea putin atenti la comportamentul nostru in timpul mesei.
De cate ori nu te-ai trezit discutand probleme la birou chiar si atunci cand mananci, sau povestind despre ce ai facut in week-end, ori, de cate ori mananci in timp ce te uiti la un meci de fotbal? Cat de atent esti la ce ai in farfurie?
Daca tensiunea devine mare in orice vezi, si tu vei avea tendinta sa mananci mai mult. Acelasi lucru se intampla si daca programul este plictisitor. Mancarea nu ar trebui sa fie un substitut ori un adjuvant pentru alte activitati din viata noastra.
In continuare mancam pentru a supravietui si trebuie sa fim mai atenti la tot ceea ce tine de obiceiuri alimentare. Iata ce poti face pentru a evita regretele si starea proasta cauzata de kilogramele in plus pe fondul mancatului emotional:
Elimina orice factor care te distrage, atunci cand mananci
Nu te uita la televizor, nu asculta muzica in casti, nu citi, nu socializa excesiv. Sunt lucruri care te impiedica sa fii atent cu adevarat la ceea ce mananci si dar si la cat de mult mananci. Facand alte lucruri in acelasi timp, e posibil sa te trezesti ca dea ai terminat de mancat in timp ce ceilalti abia se apuca.
Nu doar ca nu se cade, dar este si nociv pentru organismul tau. Vei observa ca daca te concentrezi la ceea ce mananci si esti acolo in acel moment, te vei satura mult mai repede. Daca vrei sa celebrezi mancarea, alege constient cat mananci si ceea ce mananci.
Acorda atentie propriului corp
Este ceea ce se intampla cel mai putin atunci cand mancam pe fond emotional, pentru ca acest obicei nu are la baza o nevoie reala a corpului, ci o nevoie reala a creierului, care incearca sa suplineasca alte lipsuri prin intermediul mancarii. Concentreaza-te mai mult pe stomac si incearca sa mananci doar atunci cand iti e foame, doar atat cat ai nevoie.
Adopta o privire critica asupra mancarii
Asta nu inseamna sa chestionezi orice tine de ceea ce ai in farfurie si eventual sa incepi sa dezvolti sentimente negative pana cand renunti la a mai manca. Din contra, incearca sa te bucuri de ceea ce mananci cat mai mult, dar si sa simti fiecare element nou, gusturi, texturi, etc. In felul acesta vei descoperi ca mananci mai putin, bucurandu-te mai mult.
Incearca sa descoperi si alte placeri in afara de aceasta
Nu este surprinzator ca viata nu e atat de roza pe cat ne-am dori, insa mancarea nu trebuie sa fie un substitut. Fa sport, urmeaza-ti pasiunile, citeste o carte buna, exploreaza orasul, indragosteste-te (posibil sa slabesti fara sa-ti propui), si vei vedea ca viata e mai mult decat mancare.