Ai facut cateva schimbari importante in dieta ta si chiar ti-ai facut timp pentru activitate fizica, in mod regulat. Cu toate acestea, pare ca nu slabesti nici macar un pic. Sau, ai inceput sa slabesti putin la inceput si apoi ai stagnat.
Exista cateva motive pentru care se intampla lucrul acesta. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il constientizezi este acela ca ai inceput sa mananci sanatos si sa duci un stil de viata ca atare. Acesta trebuie sa fie motivul principal pentru schimbare, nu sa slabesti, ci sa pierzi in greutate.
Uneori, cuvintele si felul in care exprimam lucrurile ne influenteaza in moduri pe care nu le banuim. Incepand sa iti schimbi atitudinea si limbajul vizavi de subiect, vei avea mai multa motivatie in a face schimbarile necesare.
Este desigur mult mai usor sa incepi sa mananci tot mai putin, chiar sa te infometezi si sa slabesti stand in canapea. Dar nu va avea efectul dorit pe termen lung pentru ca nu vei putea sa te infometezi la nesfarsit. Si totusi, ce faci gresit si ce trebuie sa schimbi?
Exagerezi cu sportul
Este ok sa vrei sa faci sport in mod sustinut, insa exista pericolul de a exagera cu sportul pe masura ce vezi ca apar unele rezultate. La un moment dat se poate intampla sa stagnezi si sa nu reusesti sa mai slabesti deloc.
Solutia nu este sa faci sport mai mult decat poti duce, ci sa ai o rutina bine stabilita si sa faci lucrurile gradual. Daca iti supui organismul unui effort prea mare, vei incepe sa secreti mai multi hormoni de stres, facand astfel tot mai dificil intregul proces. Corpul tau are nevoie de antrenament si de odihna pentru a putea reactiona conform nevoilor tale.
Nu te odihnesti suficient
Odihna ii da corpului posibilitatea de a se reface. Corpul tau are nevoie de odihna daca iti doresti ca lucrurile sa mearga asa cum ti-ai propus. In caz contrar, toate eforturile tale vor fi in zadar.
Nu mananci suficient
Organismul tau trebuie sa fie alimentat cu mancare sanatoasa si sa consume intr-un ritm normal tot cee aceea ce ingeri.
Nu cresti masa musculara
Masa muscculara nu este usor de crescut, insa cu efort sustinut se poate. Se stie faptul ca efortul intens ajuta la arderea caloriilor, astfel ca exista mai multe sanse sa poti slabi frumos daca incerci sa reduci tesutul adipos si sa cresti masa musculara. Nu inseamna ca trebuie sa exagerezi – nici nu este de dorit, insa trebuie sa te asiguri ca ai o statura armonioasa, atletica.
Nu mananci suficiente proteine
Proteinele nu ingrasa si ele nu te ajuta doar sa cresti masa musculara. Proteinele sunt importante din multe alte motive: ele formeaza hormonii si dau structura si forma tesuturilor si organelor. De asemenea, ele actioneaza ca un catalizator la nivelul metabolismului. Carnea nu este doar gustoasa si ok din punct de vedere al alimentatiei, insa este si foarte satioasa. O friptura si o salata de legume proaspete poate fi alegerea perfecta pentru orice pranz.
Mananci prea mult
Mancatul in exces are prea putin legatura cu senzatia de foame si mai mult cu mancatul pe fond emotional. In ultimii ani ne mancam tot mai mult emotiile, adica simtim nevoia sa compensam stresul zilnic si consumul emotional de peste zi, prin mancare. De multe ori consumam dulciuri, pentru ca zaharul este adictiv. Insa abuzul alimentar poate implica alimente de orice natura. Incearca sa constientizezi ce ti se intampla si sa iti reglezi obiceiurile culinare.
Mananci prea multi carbohidrati
Renunta la dulciuri sau incearca sa reduci cantitatea. Nu se poate sa slabesti fara sa faci acest pas. Dulciurile au multe calorii si de multe ori tindem sa facem abuz. Cu siguranta ca un patratel de ciocolata nu iti va face niciodata rau, insa esti in stare sa te rezumi doar la unul? La inceput este mai dificil sa renunti la zahar, insa lucrurile devin mai simple pe masura ce trece timpul.