Intotdeauna este loc de mai bine, mai ales cand vine vorba despre felul in care aratam. In ciuda faptului ca toata lumea isi propune sa reuseasca acest lucru, destul de putini oameni se descurca in a isi mentine greutatea si stilul de viata sanatos pe perioade indelungate. Asta inseamna ca decizia luata trebuie sa implice, de fapt, schimbarea stilului de viata, nu pierderea unor kilograme.
A fi sanatos si a avea un stil de viata active a devenit o necesitate, nu un moft. Organismul nostru este conceput de asa natura incat are nevoie de activitate fizica. Sedentarismul afecteaza tot mai multi oameni in prezent, iar acest lucru poate fi verificat statistic, prin cresterea numarului de persoane care sufera de obezitate, diabet sau de alte boli de inima.
Motivatia initiala este importanta, insa trebuie gasita metoda ca ea sa fie mentinuta cat mai mult timp. Pentru a reusi acest lucru, este important ca primele rezultate sa nu intarzie sa apara. Cum putem, deci, sa ne motivam suficient?
Gandeste-te la a pierde in greutate, nu la a slabi
Cuvintele joaca un rol important in viata noastra. Chiar daca in termeni generali inseamna acelasi lucru, exista diferente de nuante intre a pierde in greutate si a slabi.
Slabitul este asociat adesea lipsei de putere, energie, ori a unei imunitati scazute, pe langa kilogramele pierdute. Nu iti doresti sa folosesti termeni atat de drastici pentru tine, pentru ca in afara kilogramelor, nici o alta asociere nu este desirabila. Cel mai bine este sa te gandesti la slabit ca la a pierde in greutate. Asta nu te face mai frumos, mai atractiv, mai interesant, ci pur si simplu reduce intregul proces la a pierde cateva kilograme in plus.
Stabileste-ti obiective realiste
Este de o importanta majora sa iti stabilesti obiective cat de mici, care sa te determine sa castigi etapa cu etapa, pana la atingerea scopului. Iti poti propune, de exemplu, sa pierzi 2 kilograme in 2 saptamani.
Aceasta implica cu siguranta masuri precum: renuntarea la fainoase sau consumul cu moderatie, renuntarea la zahar si alimente dulci, evitarea excesului alimentar, etc. Pe masura ce vor incepe sa apara rezultate, motivatia va creste gradual.
Nu manca pe fond emotional
Este in sine o provocare. Probabil ca este cel mai dificil lucru de facut intr-o dieta. Obisnuim sa mancam tot mai mult pe fond emotional, nu ca urmare a unei necesitati fizice.
Stresul, tensiunile zilnice de acasa sau de la locul de munca, grija zilei de maine, responsabilitatile tot mai mari, toate acestea te determina sa iti “mananci” emotiile. Doar rutina te poate ajuta intr-o astfel de situatie, asa ca incearca sa faci pasi marunti zilnic.
Pastreaza in minte imaginea felului in care vrei sa arati
Proiectiile pot ajuta in astfel de situatii. Fie ca pastrezi pe birou o poza cu tine din perioada in care aratai foarte bine, fie ca iti proiectezi mental imaginea ideala, poate fi de folos. Incearca sa te folosesti de aceste unelte in cel mai productive mod si sa accepti faptul ca pe drum, te vei mai si impotmoli. Cel mai important este sa reusesti mereu sa te ridici cu la fel de multa motivatie.