Pentru cei mai multi dintre noi, sarbatorile vor fi din nou un bun prilej de a da curs exceselor culinare, cu eternal promisiune ca dupa sarbatori, vor pune in practica planul pentru cel mai sanatos an. Intr-un fel, toate aceste planuri care se suprapun sfarsitului de an, au darul de a face mai mult rau decat bine.
Nevoia de a stabili obiective care sa ne scoata din rutina nedorita pe care o avem zilnic, ne determina sa proiectam obiective nerealiste intr-un viitor improbabil, doar de dragul de a mai face exces putin, in prezent. La nivel global, mancatul excesiv reprezinta principala cauza pentru cresterea in greutate, insa el este de cele mai multe ori insotit de lipsa de activitate.
Pe langa acestea, stilul de viata si stresul in general, joaca un rol extrem de important. Mancatul emotional este poate mai intalnit ca niciodata: obisnuim sa “ne mancam” emotiile, problemele si neimplinirile. Ce poti face pentru a evita excesele de sarbatori si implicit, pentru a iti pastra sanatatea mintala in parametri normali?
Mananca inainte de a merge in vizita
Cu siguranta ca cei mai multi dintre noi facem invers: inainte de orice vizita de sarbatori, stam nemancati cu gandul ca ne vom pastra pentru mai tarziu cand mancarea va fi din belsug. Este o atitudine gresita: cu cat te concentrezi mai putin pe cat si cum vei manca, cu atat mai bine.
Daca iti pastrezi mesele zilnice si mananci chiar daca urmeaza sa pleci, va fi mai putin probabil sa te ghiftuiesti printre rude. Pentru aceasta, este important sa vezi dincolo de masa imbelsugata: gandeste-te la bucuria revederii (daca ea exista, daca nu, reconsidera-ti prioritatile de sarbatori), la bucuria socializarii si intalnirii.
Alege ce anume vei consuma cu moderatie
Sa iti impui sa mananci sanatos si eventual putin de sarbatori, mai ales cand esti la masa cu altii, nu este o provocare, ci o idee proasta. Este bine sa iti stabilesti obiective realiste, iar in astfel de cazuri, realist este nu ca vei spune nu tuturor felurilor de mancare cu multe calorii, ci ca vei consuma in cantitati moderate acele cateva alimente care te atrag. In acest fel, vei evita sa te frustrezi si in acelasi timp, te vei tine departe de abuzurile alimentare.
Nu renunta la micul dejun!
Nu degeaba se spune despre el ca este cea mai importanta masa a zilei. Despre micul dejun si beneficiile sale se poate scrie foarte mult – el este esential in perioadele incarcate, precum aceasta. De ce? Pentru ca nesarind peste el, ci ramanand la 3 mese pe zi, sunt sanse mai mari ca nivelul de insulina din organism sa fie unul optim, iar in acelasi timp, excesele vor fi mai putine.
Probabil ai remarcat ca atunci cand sari peste micul dejun, esti mult mai tentat sa mananci orice si oricat la pranz. Evita toate aceste probleme printr-un obicei atat de simplu: acela de a te hrani de dimineata.
Consuma alcool cu moderatie
Pe de o parte, vei evita sa te ametesti, stiut fiind faptul ca alcoolul in exces implica pierderea controlului asupra a ceea ce facem. Mai mult decat atat, foamea de dup ace bei este memorabila si greu de controlat chiar si de cel mai motivate dintre noi.
Iesi din casa
De sarbatori, tentatia este sa petreci cat mai mult timp in casa. Nu trebuie sa fii cea mai active persoana pentru a iti da seama ca a sta in casa pentru mai multe zile, iti face rau. In conditiile date, in care cu siguranta vei consuma mai mult decat ai nevoie, plimbarile de seara sunt aproape obligatorii. Nu ezita sa le dai curs pentru ca ele iti vor prinde bine si fizic si psihic.
Consuma cat mai multa apa
Apa nu doar ca este esentiala atunci cand incarcam organismul cu o varietate atat de mare de feluri de mancare. Consumand 2 litri de apa pe zi, te vei tine in acelasi timp departe de excese, in cel mai sanatos mod.
Apa confera senzatia de satietate, astfel ca este chiar indicat sa consume 1-2 pahare de apa cu jumatate de ora inainte de masa. Nu doar ca vei pregati organismul pentru digestie, dar vei simti nevoia sa mananci mai putin.