Cum sa eviti surmenajul la locul de munca?

de la 27 Mai. 2016
Cum sa eviti surmenajul la locul de munca? Surmenajul reprezinta starea de oboseala cronica existenta la nivel fizic, emotional si mental, pe care o persoana o experimenteaza in urma unor perioade intense de efort fizic sau intelectual. Epuizarea cauzata de stresul de la locul de munca reprezinta o categorie aparte, fiind combinat cu incertitudinea privind propriile competente sau calitatea precara a serviciilor prestate.
Tags: surmenajmuncabiroutimp liberhobby

Surmenajul la locul de munca nu apare dintr-o data, sunt impactul unor elemente perturbatoare cu care ne confruntam pentru prima data. El reprezinta un proces cauzat de o varietate de factori care, la un moment dat, prin frecventa si intensitatea cu care se manifesta, destabilizeaza organismul.

In aceasta categorie se incadreaza programul prelungit de lucru, lipsa vietii sociale, alegerea unui loc de munca nepotrivit sau existenta unor probleme personale.   Daca simti ca esti pe punctul de a ceda, incearca sa ai in vedere urmatoarele sfaturi:

Renegociaza-ti programul

Daca ai ajuns in situatia de a nu mai putea face fata, incearca sa discuti cu unul dintre superiori despre dificultatile cu care te confrunti, pentru a iti modifica programul macar pentru o perioada limitata.

De asemenea, iti poti exprima dorinta de a varia cat de putin activitatile pe care le ai de facut. Poarta o discutie despre posibilitatea de a participa la diverse cursuri de specializare, de a lucra de acasa sau de a schimba orasul.

Poate acestea sunt aspecte care te pot scoate din rutina zilnica si implicit, te ajuta sa eviti oboseala cronica.

Detaseaza-te de problemele de la munca atunci cand pleci acasa

Poate ca nu te afli in pozitia de a iti renegocia programul de lucru sau reducerea anumitor responsabilitati, insa este la indemana ta sa incerci sa te detasezi de problemele de la munca atunci cand ai terminat programul.

Surmenajul fizic si intelectual nu are neaparat legatura cu faptul ca nu faci ceea ce iti place.

Este adevarat ca incidenta acestuia este mai mare in cazul persoanelor care nu sunt satisfacute de locul de munca, insa acesta apare si atunci cand ne dedicam cu pasiune si exclusiv meseriei pe care o avem.

Incearca sa te gandesti putin si la celelalte nevoi pe care le ai si care trebuie satisfacute in egala masura. Pentru a iesi chiar si pentru scurt timp din starea de lucru, incearca sa iti faci un ritual din lucrurile simple,  de exemplu din a planifica si pregati cina.

Creierul are nevoie de momente de respiro si de varietate.

Renunta la hiperactivitate si incearca sa fii temperat

Din dorinta de a face fata programului incarcat, ti-ai creat probabil diferite obiceiuri pe parcursul zilei, menite sa iti asigure energia de care ai nevoie.

Cafeina, la fel ca si alte tipuri de energizante, iti fac mai mult rau decat bine. Atunci cand consumam cafea, nivelul de cortizol (hormonul stresului) creste.

Acest hormon este cel care ne ajuta sa ne trezim de dimineata si care ne da energie pe parcursul zilei, insa, o crestere semnificativa a acestuia datorat consumului de cafea, ne confera, pe langa energie, o stare de agitatie si nervozitate care persista pe parcursul zilei.

Pe termen lung, consumul excesiv de cafea poate avea efecte nedorite asupra organismului. Alte persoane prefera consumul de zahar si alimente dulci, care au menirea de a oferi o cantitate mare de energie intr-un timp foarte scurt.

Si acestea trebuie consumate cu moderatie, pentru a evita neplacerile cauzate de kilogramele in plus si implicit, de dezvoltarea unor boli pe baza de stres.

De asemenea, obiceiul de a consuma alcool dupa o zi de munca poate avea efecte nedorite daca se depaseste constant masura.

Eficientizeaza comunicarea la locul de munca

Una dintre principalele cauze ale surmenajului este comunicarea ineficienta care consuma nu doar timp, ci si resurse. Daca ai posibilitatea, alege sa suni pentru a rezolva o problema, in loc sa trimiti un mail lung explicativ.

In cazul in care te confrunti cu o situatie conflictuala, alege sa vorbesti direct cu persoana in cauza, nu prin intermediul mesajelor sau a altor metode care nu fac decat sa amplifice starea de incertitudine in care te afli.

Eficientizeaza comunicarea si concentreaza-ti energia pe lucrurile importante.

Planifica diferite activitati sociale

Chiar daca din cauza serviciului ai din ce in ce mai putin timp liber, incearca sa nu pierzi in totalitate legatura cu prietenii tai.

Incearca sa ii implici in tot felul de activitati care te pot relaxa, de la a manca impreuna in oras, pana la a merge la film sau a calatori.

Este important sa uiti de probleme si sa iti planifici activitati cat mai variate, pentru ca in felul acesta vei avea mai mult spor si energie pozitiva pe parcursul saptamanii de lucru.

Oamenii care lucreaza mult au nevoie de disciplina atunci cand vine vorba de putinul timp liber pe care il au la dispozitie.

Lipsa ei reprezinta un motiv suplimentar de stres, amplificand starea de plafonare si rutina. 

Petrece timp cu tine insuti

Incearca din cand in cand sa iti planifici cateva minute pe zi pentru a medita sau pur si simplu, pentru a face ce iti place, de unul singur.

Este important sa reinveti sa fii prezent in viata ta si sa acorzi atentie propriilor nevoi si placeri.

Faptul ca petreci cea mai mare parte din zi la munca, alaturi de alte persoane si apoi acasa cu familia, sau in oras cu prietenii, te poate face sa uiti de importanta timpului petrecut singur.

Beneficiu pe care il aduc cele cateva minute pe zi, are legatura cu darea sentimentului de control asupra propriei vieti, atata vreme cat prezenta in permanenta a altor persoane ne poate face dependenti.

A fi dependent nu este periculos doar pentru propria persoana, ci si pentru persoanele la care te raportezi.

Odihneste-te suficient

De obicei, atunci cand suntem epuizati, capacitatea noastra de a percepe realitatea se altereaza.

Cand se instaleaza starea de oboseala, devenim incapabili sa gasim solutii pentru problemele pe care le avem, astfel ca este amplificata gandirea negativa si, implicit, generata starea de anxietate.

Cateva zile de odihna pot schimba in mod radical felul in care privim realitatea. Poate ca problemele nu vor disparea, insa vom fi mai pregatiti sa le abordam si vom putea gasi solutii mult mai usor.

Incearca exercitiul fizic

Pe langa odihna, exercitiul fizic ajuta organismul sa se destreseze si sa functioneze in parametri optimi.

Poate nu ai suficient timp sa practici un anumit sport, insa chiar si o plimbare lunga sau mersul pe bicicleta iti pot fi de un real ajutor.

Accepta schimbarea

Poate ca la inceputul carierei tale ai fost una din persoanele fericite care si-au urmat pasiunea si au facut ceea ce le-a placut.

Lucrurile nu se pot pastra la fel pe masura ce trec anii, astfel ca se poate intampla sa treci prin situatii stresante tocmai din cauza faptului ca in prezent, nu mai ai acelasi entuziasm pe care il aveai cu ceva timp in urma.

Unele pasiuni sunt facute sa doreze o vesnicie, altele se pierd pe parcurs. Accepta lucrul acesta, descopera ce iti place si fii pregatit sa imbratisezi noua oportunitate.

Nu este intotdeauna usor, insa, atata vreme cat prezentul nu iti mai ofera satisfactie, ba mai mult, te consuma peste masura fizic si psihic, este o schimbare pe care trebuie sa o faci.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.4 din 5 - 5 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Comentarii

1 comentarii
Clic aici si spune parerea ta!
Radulici Rodica Ludovica 2016-05-31 14:51:54
Va multumesc

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016