Cand devine consumul de alcool o problema?

de la 21 Iul. 2016 Exclusiv
Cand devine consumul de alcool o problema? Primul pas pentru a lua masuri este sa recunosti ca ai o problema.
Tags: alcooldependentaobiceiuriprieteniabuz

Majoritatea adultilor au consumat alcool cel putin o data, fie ca a fost vorba despre un moment festiv sau despre o perioada stresanta in care au simtit nevoia sa se elibereze intr-un anumit fel.

Pentru cei mai multi dintre noi, alcoolul consumat in cantitati moderate insoteste adesea o conversatie placuta sau o cina relaxanta.

Placerea de a consuma alcool se poate dezvolta pe parcursul vietii, mai devreme sau mai tarziu, insa, aceasta se poate transforma in viciu atunci cand situatia scapa de sub control.

In cele mai multe cazuri, tranzitia de la consumul moderat spre consumul constant de alcool nu este sesizata de la inceput, primele semne aparand abia cand situatia incepe sa devina ingrijoratoare.

In acel moment, corpul incepe  sa semnaleze faptul ca lucrurile nu se indreapta spre o directie potrivita.

Cand realizam insa acest lucru si ce putem face pentru a evita declansarea unei dependente?

Iata cateva dintre aspectele de luat in calcul:

Devii foarte activ social

Alcoolul este cunoscut drept cel mai utilizat drog recreational. Grupul de prieteni si obiceiurile din cadrul lui ne influenteaza stilul de viata, motiv pentru care multi oameni au inceput sa bea alcool pentru prima data intre prieteni, fie ca a fost vorba despre o iesire in oras sau un eveniment festiv.

Alcoolul actioneaza la nivelul creierului, stimuland eliberarea endorfinei, cunoscuta drept hormonul fericirii. Acesta functioneaza chiar si in cazul persoanelor timide, care renunta adesea la inhibitii si au un comportament cu totul diferit fata de starea lor obisnuita.

In cazul lor, ineditul si entuziasmul situatiei determina adesea grupul de prieteni sa ii incurajeze in a consuma in mod frecvent alcool, insa atunci cand alcoolul suplineste anumite lipsuri, devine periculos pentru sanatate.

Lucrurile se complica in momentul in care comportamentul scapa de sub control si persoana in cauza se confrunta cu episoade depresive din cauza constientizarii nevoii de a consuma alcool pentru a pastra o anumita imagine.

Ceilalti incep sa se ingrijoreze pentru tine

Daca la inceput poate fi amuzant si interesant sa descoperi alcoolul, atat pentru tine cat si pentru ceilalti, pe parcurs lucrurile se pot schimba radical.

Atunci cand pierzi controlul, devine evident pentru cei apropiati ca ai o problema pe care trebuie sa o rezolvi.

Primul lucru pe care il vor face va fi sa isi exprime ingrijorarea. De cele mai multe ori, lucrurile pe care ei le observa sunt ignorate in mod deliberat de tine.

Este vorba despre instabilitate emotionala, in functie de consumul de alcool, tremur la nivelul membrelor, stare de agitatie sau lipsa de reactie.

Acela este momentul in care trebuie sa constientizezi faptul ca ai o problema serioasa, si ca trebuie sa iti reconsideri stilul de viata.

Consumi alcool in momentele dificile

Nu este nimic gresit in a consuma alcool in situatiile stresante sau grele din viata ta, atata vreme cat nu abuzezi, ci incerci doar sa te relaxezi putin.

Insa, atunci cand alcoolul devine singura modalitate de a face fata unei situatii, lucrurile incep sa se complice.

Nu substitui prezenta unui prieten cu cea a paharului de vin, pentru ca, in timp, iti va afecta atat viata sociala, cat si sanatatea.

Iti creste toleranta la alcool

Daca la inceput obisnuiai sa te ametesti dintr-o bere sau un pahar de vin, acum ti se pare ca, oricat de mult ai bea, nu mai reusesti sa obtii aceeasi stare ca inainte, insa ti-o doresti.

Ca in cazul oricarui alt drog, fie ca este vorba despre medicamente sau alcool, toleranta creste pe masura ce organismul se obisnuieste cu prezenta substantei respective.

Daca observi ca se intampla acest lucru, incearca sa reduci consumul drastic si sa te rezumi la a bea doar la anumite ocazii.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 4 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016