Cei care sufera de anxietate sociala stiu ca nu este de glumit cu acest lucru. La suprafata, totul pare sa fie ok insa la interior, corpul tau rosteste strigate de disperare. Sunt 3 tipuri principale de anxietate sociala: fizica, cognitiva si comportamentala. Simptomele fizice sunt felul organismului de a reactiona intr-o situatie de stres si anxietate sociala, par partea comportamentala reprezinta ceea ce faci cu ceea ce simti.
Cu totii suferim de aceasta afectiune, intr-o masura mai mare sau mai mica, insa la un moment dat sentimentul devine coplesitor si greu de controlat. Acela este momentul in care trebuie sa te gandesti serios la a lua masuri. Cel mai bine este sa apelezi la ajutorul unui psiholog sau chiar la cel al unui psihiatru, fara a te teme de prejudecatile celor din jur.
In definitiv, este important sa iti rezolvi problema si sa poti sa devii din nou functional. De ce? Pentru ca poti somatiza atat de mult, incat sa iti devina imposibil sa iti mai desfasori activitatea ca inainte. Iata cateva dintre simptome:
Te inrosesti
Este un simptom comun acela de a te inrosi atunci cand te afli in prezenta altor persoane, atunci cand ai o interactiune directa cu cineva sau cand trebuie sa fii in centrul atentiei, fie pentru ca sustii o prezentare, ti se face observatie, etc.
Simpla roseata din obraji nu este unul din acele simptome grave ale anxietatii, insa el devine important la pachet cu celelalte, mai ales atunci cand persista pe perioade lungi de timp, si ca urmare a altor stari neplacute: durere de cap, greata, etc. Ceea ce trebuie sa faci este sa incerci sa iti controlezi respiratia, sa te asiguri ca esti hidratat adecvat si sa te relaxezi.
Transpiri
Este normala in conditii mari de stres. Ea reprezinta raspunsul natural al organismului la situatia lupta sau fugi. Numarul de batai pe minut ale inimii, creste, la fel ca si presiunea sanguina. Daca vrei sa reglezi acest lucru, trebuie sa te asiguri ca te mentii in limite optime din punct de vedere al greutatii, ca alergi in mod regulat pentru a reduce stresul, ca faci exercitii de respiratie atunci cand simti nevoia si ca folosesti haine adecvate pentru temperatura de afara.
Transpiratia este normala in conditii de stres.
Tremuri
Apare din cauza excesului de adrenalina si este poate cel mai jenant dintre simptomele anxietatii pentru simplul fapt ca este dificil de controlat. Invata sa respiri regulat si sa tipi, daca simti nevoia.
Apare tensiunea musculara
Tensiunea musculara, dupa cum arata studiile, nu este un raspuns direct al anxietatii, ci un rezultat al lipsei totale de control asupra starilor pe care le avem. Dusul fierbinte sau masajul pot rezolva problema.
Dureri de cap
Apar adesea pe fond de stres si au legatura cu somatizarea. Practic, atunci cand esti anxios, dai frau liber tuturor temerilor sa se manifeste, internalizand toate acele emotii negative pana cand se declanseaza durerea de cap, adesea luand forma unei migrene.
Ce poti face pentru a evita durerile de cap si starea generala de rau, este sa incerci sa te calmezi si sa realizezi ca desi nu poti controla ce se intampla, poti gestiona cum reactionezi la ceea ce se intampla in jurul tau.