Atunci cand ai tendinta sa te confrunti din nou si din nou cu aceeasi problema, acesta poate fi un semn ca trebuie sa schimbi ceva in comportamentul tau. Un citat celebru spune ca nebunia inseamna sa faci acelasi lucru in repetate randuri, dar sa te astepti de fiecare data sa obtii alt rezultat. Ce inseamna asta de fapt? Inseamna ca acceptarea schimbarii este esentiala pentru dezvoltarea personala.
Nu subestima importanta inteligentei emotionale
Dezvoltarea inteligentei emotionale te va ajuta sa-ti intelegi mecanismele de reactie in diverse situatii si sa identifici factorii declansatori pentru anumite emotii si sentimente. Intelegand aceste reactii, vei putea infrunta problemele cu mai mult calm si vei putea gasi solutii mai eficiente pentru ele.
Controleaza-ti reactiile impulsive
Incearca sa-ti controlezi reactiile impulsive si deciziile luate sub imperiul emotiilor negative puternice – este foarte posibil sa le regreti mai tarziu. In astfel de situatii, cel mai bine este sa respiri adanc si sa pui totul pe pauza cateva minute, incercand sa-ti recapeti starea de echilibru inainte de a lua vreo decizie sau de a spune ceva ce ai putea sa regreti.
Accepta-ti emotiile
Negarea propriilor emotii este un comportament extrem de intalnit, mai ales ca de cele mai multe ori este o reactie automata, de care nu suntem neaparat constienti. Pe termen scurt, aceasta reactie ne ajuta sa evitam disconfortul si confuzia provocate de emotiile puternice, dar pe termen lung, acesta se dovedeste a fi un comportament auto-distructiv.
Este important sa-ti accepti emotiile si sa incerci sa intelegi de unde vin, pentru ca astfel le vei putea gestiona mai bine, vei putea invata sa eviti cauzele in loc sa eviti efectele si iti vei putea da seama atunci cand furia sau tristetea iti afecteaza comportamentul.
In plus, acceptarea propriilor emotii te poate ajuta pe termen lung sa depasesti anumite traume, blocaje emotionale sau tipare de comportament auto-distructiv.
Asuma-ti responsabilitatea
Asuma-ti faptul ca tu esti persoana care permite sa se intample anumite lucruri in viata ta, mai ales daca sunt situatii care se tot repeta. Daca te deranjeaza ceva, nu astepta schimbarea sa vina de la ceilalti si nici nu pretinde celorlalti sa se schimbe daca nu ai chiar tu disponibilitatea de a te schimba. Desi suna a cliseu, este adevarat: trebuie sa fii tu schimbarea pe care o vrei in viata ta.
Iarta-te
Nu-ti consuma timpul si energia pedepsindu-te la nesfarsit pentru esecurile din trecut. Daca vei continua sa te concentrezi pe aspectele negative ale vietii tale, exista sanse foarte mari sa te blochezi intr-un cerc vicios in care tot incerci sa repari greselile trecute, reluand mereu acelasi comportament care le-a provocat.
Da dovada de flexibilitate
Flexibilitatea in gandire si disponibilitatea de a accepta puncte noi de vedere sunt esentiale pentru dezvoltarea personala si chiar pentru depasirea unor blocaje emotionale. Este important ca macar din cand in cand sa reflectezi asupra propriilor convingeri, deoarece acestea pot fi responsabile pentru tiparele comportamentale care te fac sa te confrunti cu anumite probleme in mod repetat.