Zona de confort reprezinta conditia psihologica in care persoana se simte in siguranta, in control, si experimenteaza situatii rare de anxietate si stres.
In aceasta faza, nivelul de performanta obtinut este unul in conformitate cu asteptarile, insa acestea nu sunt intotdeauna pe masura competentelor.
In conditiile in care nu exista disponibilitatea unui efort suplimentar, rezultatele nu pot fi exceptionale.
De aceea, in ciuda aparentei sigurante pe care o ofera, ramanerea in zona de confort pe perioade lungi, poate avea efecte nedorite asupra dezvoltarii personale.
Mai mult, aceasta poate ascunde o serie de temeri si probleme de natura psihologica, ce impiedica obtinerea unor performante superioare, atat la nivel cognitiv, cat si emotional.
Cum putem depasi mai usor barierele mentale pentru a iesi din zona de confort? Iata cateva sfaturi pe care sa le iei in considerare:
Stabileste ce este in afara zonei tale de confort
Care sunt lucrurile pe care ti le doresti sa le faci, dar iti este teama sa preiei initiativa din cauza unei posibile dezamagiri sau a unui esec?
Pentru a iti fi mai usor, poti desena un cerc, notand in exteriorul acestuia, toate aceste lucruri pe care ti le doresti in viata ta, dar pe care nu le poti considera realizabile.
In acelasi timp, poti incerca sa notezi in interiorul cercului, lucrurile care te fac sa vrei sa ramai in zona de confort.
Asuma-ti riscuri
Zona ta de confort te face sa te simti in siguranta datorita faptului ca stii la ce sa te astepti.
Atunci cand apare neprevazutul, se declanseaza starea de panica si frica de esec. Ceea ce simti, nu este gresit.
Este normal sa ai o astfel de stare, pentru ca posibilitatea de a pierde ceva intr-o anumita masura, exista.
Insa, in acelasi timp, sansa de a avea succes nu dispare. Trebuie sa inveti sa iti asumi riscuri, pentru ca nu poti evolua in plan personal stand permanent in acelasi loc.
Daca nu faci asta de bunavoie, vei fi nevoit sa o faci la un moment dat la presiunea altora sau din cauza unei anumite conjuncturi.
Nu poti fugi la nesfarsit de aceste lucruri si nici nu este sanatos. Responsabilitatea se invata prin exercitiu.
Nu dramatiza, accepta esecul
Poate ca esti genul care refuza sa faca schimbari majore in viata din cauza fricii de esec.
In general, aceasta frica are la baza presiunea sociala si teama de a nu decadea in ochii celorlalti.
Nu exista insa experiente din care sa nu ai de invatat ceva, si care sa nu iti fie folositoare. Chiar daca pentru moment, un esec poate fi usturator, in timp, vei intelege ca nimic nu este intamplator si ca beneficiezi de noi oportunitati, poate mai bune decat cele oferite initial.
Fii competitiv cu propria persoana, incearca sa devii mereu mai bun si invata atat din lucrurile bune, cat si din cele rele.
A nu fi parte din joc, nu este o optiune. Poate functiona temporar, insa, la un moment dat, vei fi nevoit sa infrunti lucrurile de care te temi cel mai tare.
Bucura-te de necunoscut
Abilitatea de a avea in permanenta control asupra propriei vieti te poate face in unele situatii mai puternic, insa, in acelasi timp, te vulnerabilizeaza.
Imbratiseaza necunoscutul si nu te teme sa fii surprins. Fii increzator in propria persoana si in propriile instincte si creeaza-ti noi oportunitati.
In felul acesta, vei acumula experienta si vei deveni o persoana mai puternica cu fiecare experienta inedita careia ii dai curs.