Sarbatorile de iarna reprezinta acel moment al anului in care fiecare isi face timp pentru cei dragi. De aceea ele sunt speciale. Pe langa marile intalniri pe care le presupun, exista si o incarcatura emotionala puternica – fiecare dintre noi se reintoarce in copilarie, intr-un fel sau altul, iar copilaria este acel moment extrem de important din viata oamenilor.
Acolo sunt emotii puternice, starea de bine, traumele, amintirea celor mai dragi, viata lipsita de griji. Desigur ca in fiecare an incercam sa dam uitarii amintirile dureroase sis a le readucem in prim plan pe cele mai bune dintre ele.
Tocmai pentru ca sunt investite multe emotii si pentru ca incercam din rasputeri sa facem in asa fel incat sa iasa niste sarbatori perfecte, eseuam.
Depresia sarbatorilor este deja bine cunoscuta, iar ea ne reaminteste ca lucrurile de fapt sunt foarte simple si tumultul acestor zile nu este de fapt ceea ce ne trebuie. Cum facem sa ignoram ce se intampla in jurul nostrum sis a avem niste sarbatori reusite?
Magia sarbatorilor implica efort colectiv
Nu te astepta ca de sarbatori sa nu existe certuri, confruntari, discuti in contradictoriu, cedari nervoase, etc. Daca ele au existat inainte, vor exista si acum. Daca vrei sa le eviti si sa schimbi acest obicei invatat de a relationa cu ceilalti, atunci fa efortul de a te bucura mai mult de prezenta celorlalti, de a renunta la animozitati si de a trai in prezent.
Nu este usor, insa daca aceeasi atitudine va fi preluata de toata lumea, sarbatorile tale vor fi unele reusite. Asta nu inseamna sa ai o atitudine superficiala, ci sa faci curat in ganduri si actiuni, de dragul tau si al celor dragi tie.
Daca pleci in vacanta, fa lucrurile simplu
Nu iti stabili planuri marete pentru sarbatori, mai ales daca ai ales sa pleci in vacanta in aceasta perioada. Cel mai bine ar fi sa lasi sejururile lungi sau exotice pentru mai tarziu.
Sa iti planifici vacanta a devenit mai stresant decat pana acum, pe de o parte prin prisma unei varietati de optiuni, iar pe de alta prin prisma faptului ca timpul tau liber este din ce in ce mai redus. Unde exista mult efort, exista si multe asteptari.
Daca totusi alegi sa pleci, fa-o intr-o destinatie apropiata, care sa nu necesite drum lung si care sa iti ofere stric ce ai nevoie la momentul respectiv. Nu complica lucrurile inutil pentru ca, in definitiv, de sarbatori conteaza cu cine esti, nu unde.
Concentreaza-te pe aspectele pozitive
Unde este multa lume sunt si multe discutii. De sarbatori sunt aduse in discutie o serie de evenimente, intamplari care au afectat mai mult sau mai putin cursul vietii la momentul respectiv. Ne vine natural sa abordam mai des subiecte negative decat pozitive.
De aceea, daca vrei sa eviti starile proaste, este indicat sa te gandesti la ce va fi, nu la ce a fost. Ce a fost nu mai poate fi schimbat, iar ce va fi necesita atentia ta. Gandeste-te la a construi, nu la a destrama.