Visele: intoarceri in trecut sau punti catre viitor?

de la 29 Mar. 2016
Visele: intoarceri in trecut sau punti catre viitor? Cu totii avem vise, chiar daca nu ni le aducem aminte mereu. Cu totii ne-am trezit speriati sau pur si simplu confuzi din cauza viselor noastre dar, pana la urma, ce sunt visele?
Tags: visvisesomnremcreiermemoriestresconstiinta colectivadictionare vise

Pana si astazi, cercetatorii nu sunt siguri si nu pot raspunde cu precizie la aceasta intrebare. Vorbind stiintific, visele sunt imagini, sunete, actiuni, ganduri si voci. Visele pot include oameni cunoscuti tie si locuri in care ai mai fost, dar si oameni necunoscuti si locuri noi. 
 

Visele care sunt tinute de obicei minte se petrec in stadiul REM (Rapid Eye Movement) de somn. Cand ajungem in acest stadiu, respiratia noastra incetineste si devine neregulata, la fel ca si bataile inimii, iar muschii nostri scheletici "paralizeaza" (nu este ceva de speriat, pur si simplu se intampla pentru a nu reproduce in realitate actiunile facute de noi in vis). De obicei, REM ocupa 25% din intregul proces complex al somnului si cateodata poata dura si cate 30 de minute intr-o singura tura (deoarece REM apare de mai multe ori in timpul noptii, doar pentru cateva minute). Chiar daca tinem minte visele din aceste perioade, uitam cam 90% din detalii cand ne trezim. In fiecare noapte avem parte de 4-6 vise, desi majoritatea oamenilor isi aduc aminte abia unul sau doua. 
 

Exista multe teorii asupra viselor. Unii spun ca visele sunt metode ale creierului de a depozita ce s-a intamplat intr-o zi in memoria noastra, astfel dand nastere altor variante ale realitatii. Altii spun ca sunt gandurile noastre si subconstientul care ies la iveala noaptea. O alta teorie spune ca creierul nostru incearca sa creeze, sa "asambleze" ceva din stimulii intamplatori pe care ii primeste noaptea. Nicio teorie nu poate fi demonstrata, din pacate. 
 

Multi oameni cred ca visele le prezic viitorul. De cele mai multe ori, daca un vis devine realitate, este vorba doar despre o coincidenta sau despre recunoasterea acelui vis si indeplinirea acestuia. Dar visele chiar pot sa ne ajute sa ne "controlam" viitorul, sa ne ambitioneze in a face ceva altfel. Totusi, unii oameni cred ca visele chiar pot prezice viitorul, mintea umana fiind astfel capabila de a transcende linear in timp intr-o maniera necunoscuta. Desi nu exista multe dovezi stiintifice, multi oameni viseaza anumite evenimente care apoi se intampla, in data visata si in locul visat.
 

Cat despre visele legate de trecut, treaba sta altfel. Daca visele prezinta trecutul nostru, e doar o amintire retraita sub aceasta forma sau un mod de a o schimba daca amintirea nu este placuta. Trecutul in vise este ceva comun, deoarece amintirile sunt strans legate de acestea. Daca visele nu prezinta trecutul nostru, s-ar putea sa fie vorba de constiinta colectiva.
 

Constiinta colectiva este un set de amintiri, frici si prejudecati transmis subconstient de la o generatie la alta. Amintirile pe care le mostenim nu sunt accesibile de obicei, dar cateodata apar in vise. In aceasta constiinta colectiva apar si fricile irationale, cum ar fi frica de intuneric sau de paianjeni si gandurile legate de anumite actiuni, anumiti oameni sau anumite culturi. In aceasta constiinta intra si visele comune (de exemplu, caderea dintilor). Desi „constiintei colective” nu i-a fost demonstrata existenta, multi cercetatori cred in aceasta. 
 

Poate exista o legatura intre vise si starea noastra de spirit. Spre exemplu, daca esti stresat in viata reala, in vis poti fi fugarit de un animal sau blocat intr-o camera fara iesire. Multi oameni incearca sa isi interpreteze visele cu ajutorul unor "dictionare de vise", ceea ce ii poate conduce la o concluzie gresita. Desigur, multe vise nu inseamna nimic, dar unele au o semnificatie (cum ar fi cele legate de stres enumerate mai sus). Fiecare vis este unic si ar trebui interpretat ca atare. Exista si visele lucide, vise in care stii ca dormi si poti controla, in vis, actiunile tale si ale celorlalti. Acest tip de vise este acompaniat de o activitate crescuta a unor parti din creier care sunt de obicei nefunctionale in timpul somnului. 
 

Nu se stie de ce uitam visele atat de repede si de usor. S-ar putea sa fie asa deoarece daca le-am tine minte pe toate, nu am mai distinge realitatea de vis. De asemenea, ne este greu sa le retinem, deoarece, in  timpul stadiului REM, in corpul nostru este oprit sistemul de memorare. Se mai spune ca noi nu uitam de fapt visele, ci ele sunt stocate undeva in creierul nostru, dar nu le putem accesa mereu. Din acest motiv, ni se intampla sa ne aducem aminte un vis in cele mai ciudate momente, poate chiar la mai mult timp dupa ce l-am visat. Ceva din jurul nostru sau ceva ce am gandit a declansat amintirea acelui vis. 
 

Visele sunt si vor ramane pentru noi ceva fascinant si de neinteles. Chiar daca stiinta ne ajuta sa intelegem labirintul din creierele noastre, nu vom avea niciodata o definitie exacta a viselor.


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.75 din 5 - 16 voturi.

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!



Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0

Revista GRATUITA

Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016