Fericirea si nefericirea sunt stari abstracte pe care ne este greu sa le definim asa incat descrierea sa fie completa. Adesea atribuim starea de fericire unui moment plin de entuziasm, sau unei stari de calm si liniste in care avem timp sa facem ceea ce ne place. Este poate mai usor de definit nefericirea: se suprapune adesea unor evenimente precum pierderea cuiva drag, despartirea de persoana iubita, aparitia unei boli, distanta, etc.
Cu totii tindem spre fericire si ne dorim sa fim importanti, iubiti, apreciati, lipsiti de probleme si cu o stabilitate financiara care sa sustina tot ceea ce ne place si ne determina sa fim fericiti. Si totusi, cu totii gasim cai diferite atat spre fericire cat si spre nefericire.
Se spune ca fericirea nu ar putea fi considerate ca atare daca nu ar exista nefericirea care, prin antiteza, sa o scoata in evidenta. Care sunt simptomele nefericirii? Cum se simte ea si cum ne afecteaza?
- Simti ca nu esti pe cat de buni sunt altii
- Simti ca esti victim unor circumstante care sunt peste puterea ta de control
- Simti ca viata ta de zi cu zi este lipsita de sens
- Esti pesimist, lipsit de speranta
- Incerci sa iti gasesti locul insa rar se intampla sa si reusesti
- Esti adesea depresiv, anxios si ingrijorat in mod cronic
- Simti canu esti apreciat suficient
Daca simti toate acestea, inseamna ca nu esti fericit cu adevarat. Care sunt motivele in spatele carora se ascund aceste stari?
Lipsa de sens
Poti avea un job de success de pe urma caruia sa castigi cu adevarat multi bani si totusi sa fii profund nefericit. De ce? Pentru ca simti ca nu faci concret nimic imposibil sau nici din ce n-ar putea face altcineva, iar in acelasi timp, ai impresia ca nu faci nimic din ceea ce conteaza cu adevarat. Ce trebuie sa faci pentru a evita lipsa de sens? Sa te implicit in cauzele in care crezi cu adevarat si sa incerci sa gasesti bucurie in orice faci.
Lipsa stimei de sine si a respectului
Studiile efectuate in ultimii ani releva faptul ca o stima de sine buna aduce dupa sine mai usor starea de fericire, in timp ce persoanele cu o stima de sine scazuta, tind sa ii influenteze negativ pe cei din jur, acestia vazand in primii neincrederea. Daca tu nu crezi in tine, cine crezi ca o va face? Da-ti o sansa si schimba-ti radical atitudinea.
Asteptari neconforme
Marile asteptari aduc cu sine marile dezamagiri. Nu iti face prea multe asteptari si planuri, ci incearca sa iei lucrurile pe rand astfel incat sa poti face un pas urmator gandit si bine planificat. Stabileste-ti obiective mici, insa care sa iti redea in timp stima de sine si increderea in tine. Renunta sa mai ai asteptari de la cei din jur si concentreaza-te mai mult pe a fi intr-o competitie (relaxata) cu tine insuti.