Un somn odihnitor este esential pentru sanatatea fizica si emotionala a oricarei fiinte vii. Beneficiile somnului odihnitor nu ar trebui niciodata subestimate, pentru ca este in natura lucrurilor ca acest process sa se intample. Cum ne vindeca somnul?
Gandeste-te la oboseala pe care o acumulezi dupa o zi sau o saptamana de tras puternc la locul de munca. Poate ca pe parcursul saptamanii se mai intampla si alte lucruri care te consuma fizic si emotional. Somnul din weekend ar trebui sa fie esential si probabil ca ai realizat ca dupa un somn bun, oboseala parca dispare iar tu esti pregatit sa o iei de la capat. Sunt cateva aspecte importante in care somnul devine medicament:
Ajuta la reducerea stresului
Stresul este un termen generic folosit pentru orice factor care iti alimenteaza oboseala. Acesta poate fi cauzat de orele multe de munca, de consumul de alcool si tutun, de noptile nedormite, de anxietate si stare de panica, grija zilei de maine, etc.
Poate imbunatati memoria
Probabil ca ai remarcat ca atunci cand esti foarte obosit iti vine greu sa iti amintesti lucruri. De asemenea este dificil sa te poti concentra la anumite sarcini pe care le ai de facut. Cand simti ca acest lucru se intampla, este bine sa te opresti si sa dormi, pentru ca oricat te-ai chinui, nu vei face lucrurile mai bine. Un somn odihnitor in care nu exista elemente care sa te perturbe (televizor, muzica, etc) va face minuni pentru tine.
Ajuta la scaderea presiunii sangelui
O tensiune arterial crescuta poate conduce catre evenimente cu potential tragic, precum infarct, accident vascular cerebral, etc. Un somn odihnitor ajuta la o mai buna functionare a organismului si implicit la mentinerea unor valori ale tensiunii arteriale in parametri obisnuiti.
Ofera o stare generala de bine
Depresia poate fi tinuta sub control daca te odihnesti suficient si ai o igiena optima a ritualului de culcare: evitarea televizorului, a consumului de alcool sau tutun. Dupa un somn odihnitor ne simtim bine, avem un tonus pozitiv, suntem mai greu iritabili decat atunci cand suntem obositi si in general, avem o atitudine mai optimista asupra vietii.