Cu toate acestea, pe masura ce inaintezi in varsta, realizezi ca prietenii devin din ce in ce mai putini. Ai putea crede ca este ceva in neregula cu tine, insa acest lucru ni se intampla fiecaruia dintre noi, indiferent cat de multe sau putine prietenii am avut in copilarie si adolescenta.
Explicatia este una simpla si are legatura cu felul in care ne-am facut prieteni in primii ani din viata. Mai mult de atat, pe masura ce trec anii punem pret pe cu totul alte lucruri si apreciem alte valori decat cele la care ne raportam initial si pe care ni le doream ca cei din jurul nostru sa si le insuseasca.
Invatam ca nu este musai sa fim la fel, ci ca putem la fel de bine fi complementari si uneori chiar diferiti in anumite privinte, si totusi putem avea o conexiune profunda. Mai sunt si alte aspecte la care te poti gandi:
Cu totii legam prietenii gresite atunci cand suntem tineri
Pana la urma este vorba si de experienta redusa pe care o avem cu ceilalti oameni in copilarie si adolescenta, dar si setul de valori pe care ni-l asumam atunci.
Poate ca ai legat mai repede prietenii cu persoane care impartaseau aceeasi pasiune ca si tine, dar te-a interesat mai putin felul in care gandeau sau cum se comportau in restul timpului.
Este normal ca, pe masura ce crestem, sa incepem sa apreciem alte lucruri. Se spune ca darul cel mai de pret pe care ti-l poate oferi cineva este timpul sau si pare sa existe mult adevar in aceasta afirmatie. Insa de acest lucru suntem constienti abia la maturitate, cand realizam cu cata rapiditate trece timpul si cat de important a devenit acesta pentru noi.
De asemenea, increderea, sinceritatea, principialitatea, toate acestea sunt valori care apar pe parcursul vietii si pe care le vom aprecia tot mai mult. Acestea decid in ce masura o prietenie inca se mentine sau alta dispare.
Nu conteaza numarul prietenilor, ci calitatea lor
O prietenie necesita implicare si efort de ambele parti. Desigur, intr-o prietenie nu se pune problema efortului inteles ca atare, insa vor fi momente, ca in oricare alta relatie, in care lucrurile vor merge mai putin bine.
Fiecare are propriul traseu de-a lungul vietii si nu intotdeauna oamenii reusesc sa isi ramana alaturi de-a lungul intregii vieti. Uneori se poate intampla ca prietenii cu adevarat profunde sa se epuizeze la un moment dat si asta este un lucru normal.
Oamenii se schimba, relatiile se schimba, nimeni nu trebuie acuzat pentru acest lucru, ci trebuie acceptata schimbarea sau trebuie incheiata prietenia, in functie de felul in care ne raportam noi la persoana cealalta. Alti oameni apar in viata ta si trebuie sa fii pregatit sa ii primesti.
Exista un echilibru in orice, astfel ca pierderea unei relatii poate fi compensata de aparitia alteia. Nu poti tine pe cineva langa tine cu forta si nu poti crea o prietenie acolo unde ea nu exista sau nu mai are resursele necesare pentru a exista.
Invata din greseli
Tine cont de faptul ca o prietenie trebuie intretinuta pentru ca ea sa functioneze, ca orice alta relatie. De asemenea, nu forta lucrurile. Renunta atunci cand este cazul si fii deschis in a cunoaste cat mai multi oameni.
De asemenea, indiferent de experientele pe care le-ai avut sau de cat de nefericite au fost, nu inceta niciodata sa ai incredere in oameni. Accepta-i pe ceilalti asa cum sunt si nu incerca sa ii schimbi pana la a deveni identici. Iar cel mai important, nu lua nicio prietenie de-a gata.
Nu merge la sigur gandindu-te ca oamenii respectivi vor fi mereu acolo. Apreciaza-le devotamentul si tine minte ca nu poti tine pe nimeni cu forta langa tine.