Probabil ca stii cum se simte orice inceput de relatie: fluturi in stomac, emotii puternice, bucuria primelor intalniri si ulterior, sentimentul ca ai gasit in sfarsit persoana langa care urmeaza sa petreci ani multi de acum incolo. Inceputurile sunt frumoase, entuziasmante si iti dau un sentiment de confort cum ca totul se desfasoara conform planului.
Cu toate acestea, la un moment dat vine si momentele de cadere. Cu cat este mai lunga relatia, succesiunea momentelor bune cu cele mai putin bune se intampla de tot mai multe ori. Ajungi chiar sa iti fie confortabil sa sustii un astfel de ritm, pentru ca te-ai obisnuit si pentru ca iti este familiar.
Curand iti va fi greu sa iesi din relatia respectiva, chiar daca simti ca nu iti mai aduce nici un beneficiu si ca nu te mai face fericit. Iti vei gasi tot felul de motive sa te minti. Iti vei spune ca nici u relatie nu este perfecta, trecand cu vederea faptul ca poate ai devenit mai vulnerabil decat ai fost vreodata, mai dependent si mai instabil emotional.
O relatie merita toate eforturile, mai ales atunci cand iubesti, insa trebuie sa stii cand sa renunti, mai ales daca nefericirea ta se accentueaza si sanatatea ta emotionala are de suferit. Cand stii ca esti intr-o relatie toxica?
Atunci cand partenerul tau este apatic
Daca iti dai seama ca partenerul tau nu mai acorda la fel de multa importanta relatiei voastre si nu mai face eforturi ca ea sa functioneze, trebuie sa iti pui un prim semn de intrebare. Pentru ca o relatie sa reziste in timp, trebuie ca ambii sa isi doreasca acest lucru.
A rezista, de fapt, nu este cuvantul potrivit. Relatiile care functioneaza sunt acelea in care te surprinzi langa aceeasi persoana si peste cativa ani, fara sa trebuiasca sa muncesti zilnic pentru asta. Nu este suficient ca doi oameni sa se iubeasca pentru ca ei sa sa faca acelasi pas in acelasi timp.
Cand partenerul te pune in situatii inconfortabile
Nu, nu este normal sa iti fie teama de reactiile pe care cel pe care il iubesti le poate avea in grupul tau de prieteni. Pentru oricine trece printr-o astfel de situatie, sentimentul este unul foarte ciudat si deloc usor de digerat.
Da, este important ca partenerul tau sa isi gaseasca natural locul in grupul de prieteni, pentru ca, in definitiv, orice relatie are la baza, pe langa atractia fizica, si prietenia, iar prietenia implica compatibilitate pentru lucrurile care conteaza cu adevarat.
Cand partenerul tau este pasi agresiv
Pasiv agresivitatea este o forma de abuz pe care nu ar trebui sa o tolerezi din partea nimanui. Intr-o relatie, ea denota nu doar o nota de imaturitate, ci si o lipsa de comunicare destul de importanta.
Este sanatos ca atunci cand exista probleme sau neintelegeri, ele sa fie discutate. Daca partenerul tau alege sa nu iti zica nimic, atunci devine o problema. Daca alege sa se comporte ca atare si totusi sa nu zica nimic, este o problema si mai mare.
Nu simti ca partenerul tau te respecta
Respectul este cel putin la fel de important ca dragostea, intr-o relatie. Daca nu exista respect, nu poate fi vorba despre o relatie sanatoasa, de durata. Daca simti ca cel de langa tine nu pune pret le nevoile tale si nu apreciaza suficient reusitele tale sau efortul depus in diferite situatii, atunci nu sunt sansele ca relatia sa fie una ok pentru tine.