In primul rand, sa spunem ca furnizarea apei catre blocul dvs. se face in baza unui contract incheiat intre compania locala de apa si asociatia de locatari. Din acest motiv, daca dvs. personal aveti o problema cu consumul de apa pe care il platiti, din punct de vedere legal trebuie sa va adresati asociatiei, nu altcuiva. Asociatia este practic furnizorul dvs. de apa si ea stabileste cat din factura totala pe care o primeste la randul ei de la compania de apa va revine dvs.
Este consumul suplimentar real sau fictiv?
Companiile de apa spun ca diferenta apare deoarece apometrul de bransament al blocului are clasa de exactitate C, de precizie inalta, in timp ce apometrele de apartament au clasa A sau B, de exactitate mai mica (dar mai accesibile ca pret). Ca urmare, primul inregistreaza orice firicel de apa furnizat, lucru pe care nu-l fac apometrele de apartament care, prin constructie, incep inregistrarea de la un debit de 30-60 de litri/ora in sus.
Astfel, un robinet care nu se inchide bine sau un vas de WC care “curge” produc un consum ce nu este inregistrat de apometrul de apartament. La prima vedere, pierderea s-ar putea sa nu vi se para mare, dar adevarul este ca prin curgerea continua a unui fir de apa de doar 1 mm diametru se strang intr-o luna cca 6,5 metri cubi.
Acestor mici defectiuni casnice li se adauga fisurile in tevile de la subsol sau in tevile verticale care aduc apa in apartamente, avariile majore (pana se inchide apa se pot pierde cantitati insemnate) si... furturile. Da, unii dintre vecinii dvs. fura apa. Iata mai jos cateva dintre metodele folosite:
Cum fura unii locatari apa?
1. se umple cada cu apa la un debit foarte mic, neinregistrat de apometru, si cantitatea astfel colectata se foloseste pentru toaleta (WC) sau pentru alte nevoi in gospodarie;
2. se monteaza apometrul incorect. Daca pozitia lui este oblica sau verticala (pozitia normala este cea orizontala), el nu mai inregistreaza corect;
3. se desface periodic apometrul si se monteaza invers, astfel incat el “scade” consumul;
4. se pune pe apometru un magnet care incetineste rotirea contorului;
5. se fac racorduri direct la reteaua principala de apa a blocului, astfel incat consumul este inregistrat doar de apometrul de bransament;
6. pur si simplu se declara un consum mai mic. Aceasta practica este favorizata in cazul asociatiilor-mamut, cu sute de apartamente, cand administratorul nu mai sta sa verifice daca citirile furnizate de locatari sunt cele corecte.
Probleme la compania furnizoare a apei
Am vorbit pana acum despre pierderile de apa care apar in interiorul blocului si a caror rezolvare tine de asociatia de locatari (defectiuni tehnice sau furturi). Exista insa si pierderi externe blocului, care apar inaine ca apa sa ajunga la contorul general de bransament.
De exemplu, ati vazut adesea strazi inundate de cate vreo conducta sparta. Asta ca sa vorbim doar de aspectele vizibile, pentru ca pierderile principale sunt date de numeroasele scurgeri subterane datorate fisurarii conductelor ingropate in pamant. Si sa nu va inchipuiti nicio secunda ca aceste pierderi se scad cumva din profitul companiei de apa. Nu, aceste pierderi sunt incluse bine-mersi in pretul pe care il platiti pe metru cub.
Nu aveti insa idee cat de mari sunt aceste pierderi. Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, pierderile de apa potabila sunt de 40,9% pe ansamblul tarii (47% in Bucuresti). Da, ati citit bine, aproape jumatate din apa care pleaca spre dvs. de la statia de pompare se pierde pe traseu!
Ceea ce inseamna ca in realitate consumati un litru de apa si platiti doi. Si asta oficial, deoarece costul de distributie a apei (incluzand deci si pierderile de pe traseu) este unul dintre cei doi factori de baza, alaturi de costul de productie, care se iau in calcul la stabilirea pretului platit de consumator.
Ce puteti face dvs.?
Daca doriti sa va reduceti factura la apa, aveti 3 posibilitati:
1. Sa va implicati mai mult in activitatea asociatiei de locatari pentru a-i constientiza pe vecini asupra costului real al micilor scurgeri aparent inofensive care apar cam in orice gospodarie. Si, desigur, ii puteti speria pe cei care fura apa, fluturand amenintarea (chiar si fictiva) a unor controale inopinate;
2. Sa trimiteti o scrisoare Primariei prin care sa cereti, ferm, detalii asupra contractului incheiat cu compania de apa si asupra modului in care sunt respectate prevederile acestuia. Daca autoritatile primesc cateva zeci de mii de scrisori pe o anumita tema, e posibil sa se miste ceva;
3. Sa faceti ce depinde strict de dvs., adica sa nu lasati apa sa curga in continuu cand va spalati pe dinti, sa faceti dus in loc de baie, sa colectati intr-o oala apa in care spalati fructele si legumele si sa o folositi apoi la udatul florilor si, bineinteles, sa va reparati tot ce picura/curge prin casa.
Sursa foto: www.aktual24.ro