Si totusi, atunci cand se apropie data scadenta a creditelor regretam ca nu am economisit inainte de a cheltui si ne promitem lunar ca anul acesta vom fi mai cumpatati cu banii si ne vom achita de datorii.
Daca te regasesti in descrierea de mai sus si totusi iti doresti sa salvezi o mica suma din ceea ce castigi lunar, sa scapi de numaratul ultimelor trei zile pana la salariu si sa iti achiti toate datoriile afla ca cel mai dificil lucru in procesul de economisire este startul. Motive pentru care ai putea avea nevoie de un ghid care te invata sa cheltui, sa economisesti si sa iti planifici bugetul lunar.
1. Tine evidenta cheltuielilor
Daca vrei sa economisesti trebuie, in primul rand, sa sti cat de mult cheltui asa ca te sfatuiesc ca timp de o luna sa ti evidenta tuturor cheltuielilor notand, pe langa facturi si fiecare cafea, gustare sau iesire in oras cu prietenii.
2. Stabileste un buget de cheltuieli
Acum ca ai o evidenta a cheltuielilor lunare iti poti stabili un buget exact in care sa te incadrezi pana la urmatorul salariu, limita cheltuielilor neprevazute insa, nu inainte de a asigura ca ai depus cativa banuti si intr-un fond de economii de urgenta. De asemenea, nu uita ca bugetul tau de cheltuieli trebuie sa includa facturile lunare, ratele la banca, chiria si cumparaturile saptamanale abea mai apoi poti stabili suma alocata hainelor si distractiilor.
3. Alcatuieste un plan de economii
Luand in considerare venitul tau net incearca sa economisesti cel putin 10-15% lunar, iar daca cheltuielile tale nu iti permit acest lucru incearca sa iti dai seama de unde ai mai putea sa reduci. Poti face acest lucru fiind organizata si taiind din chetuielie pentru comfort si divertisment, spre exemplu alege sa iti pregatesti pranzul acasa in loc de a ti-l comanda la birou, renunta la achizitionarea unui articol vestimentar si aplica-ti acasa masti faciale in loc de a plati o mica avere la salon.
4. Stabileste scopul pentru care economisesti
Stabilindu-ti un scop vei sti exact de cat timp ai nevoie pentru a strange banii necesari si iti va fi mai usor sa incepi sa economisesti.
Si daca inca te intrebi ce te-ar motiva sa economisesti afla ca printre obiective se pot numara o vacanta, o masina noua, avansul pentru o casa sau un fond de urgenta care sa acopere cheltuielile pe cateva luni in cazul pierderii locului de munca.
5. Stabileste-ti prioritatile
In cazul in care ai decis ca ai mai multe motive sa economisesti bani, stabileste care dintre ele este cel mai important si cat de repede vrei sa iti atingi scopul. Facand acest lucru ai putea descoperi ca esti foarte motivata in atingerea unui scop si poti economisi chiar mai mult de 15% din venitul tau renuntand la mici mofturi zilnice.
6. Decide asupra stategiei de economise.
In functie de scopul si perioada pe care te-ai decis sa economisesti alege banca si tipul de cont potrivite. Incepand sa te documntezi asupra dobanzilor percepute sau tipurilor de fonduri de economii si conturi vei putea alege produsul bancar potrivit nevoilor tale.
7. Transfera bani in mod automat din contul tau de salariu in cel de economii
Doar cu cateva click-uri in contul tau bancar online poti decide o suma fixa care, in ziua de salariu, sa fie in mod automat transferata intr-un alt cont, lucru ce te va impiedica sa ii cheltui pe diverse tentatii de moment ce apar cand ai banii in portofel.