Indiferent de jobul sau domeniul tau de activitate, decembrie vine anual cu provocarea de a alege cadoul potrivit pentru unul din colegi. Si pentru ca nu ai mereu norocul de a extrage colegul cu care te intelegi cel mai bine si caruia sti deja ce i-ai putea oferi, am aflat pentru tine care sunt cele mai importante reguli de urmat astfel incat sa nu dau gres in luna cadourilor.
Superiorii pot oferi cadouri subalternilor, nu si invers
Normele de eticheta spun ca darurile intr-un loc de munca trebuie sa curga ierarhic de la superiori catre angajati si nu invers. Astfel, seful tau iti poate oferi un cadou, insa tu sau colegii tai nu aveti aceeasi abligatia de a oferi ceva managerilor. Aceasta regula se aplica datorita dinamicii de putere si a discrepantelor salariale. Cu toate acestea, exista birouri unde regula mai sus mentioata este ignorata.
Jobul nu trebuie sa preseze angajatii sa contribuie la cadouri sau schimburi de cadouri
Angajatii pot fi eliberati de presiunea cadourilor de sarbatori la birou prin jocuri precum “Secret Santa”, fiecare avand astfel obligatia de a cumpara un singur cadou. Chiar si asa, la fiecare loc de munca, trebuie respectata dorinta colegilor ce nu vor sa participe la jocl cadourilor colective din motive financiare, personale sau religioase.
Nu oferii colegilor cadouri mult prea personale
Exista o regula generala ce spune ca hainele, parfumurile, lotiunile sau bijuteriile sunt cadouri prea personale pentru a fi oferite colegilor. In schimb un cadou sub forma unei glume bune poate fi oferit unei persoane pe care o cunosti, altfel te sfatuiesc sa nu risti, iar bomboane, sampanie, un vin bun si decoratiuni de craciun pot fi oricui oferite.
Respecta limita de pret pentru schimbul de cadouri
Daca participi la un schimb de cadouri ce include limita de pret, ai grija sa nu depasesti pragul deoarece ii poti face pe ceilalti sa se simta inconfortabil, dar nici nu te duce prea jos deoarece persoana careia ii oferi un cadou mult prea ieftin ar putea sa se simta desconsiderata.
Cadourile din partea companiei nu trebuie sa discrimineze angajatii
Companiile ce ofera angajatilor cadouri in perioada sarbatorilor trebuie sa ia in calcul fiecare individ si sa gaseasca o varianta total impersonala. Astfel, aceste companii nu pot oferi carne de porc, fiind total nepotrivita pentru vegetarieni, cafeaua ii face sa se simta neapreciati pe cei care nu o consuma, etc. In aceste conditii, cea mai buna varianta ramane compensarea in bani sau posibiliatea fiecarui angajat de a alege un cadou dintr-o lista propusa.